Božićna rasprodaja ECB-a: Europske banke u jednom danu razgrabile skoro pola bilijuna eura

EUROPSKE banke danas su pohrlile na aukciju ECB-a, koji je ponudio jeftine kredite s dospijećem plaćanja od tri godine.

Europska centralna banka izvorno je planirala posuditi 450 milijardi eura, ali je potražnja bila puno veća od očekivane, pa je na kraju iskeširala 489 milijardi eura. Kamate su bile rekordno niske, samo jedan posto, u čemu je čak 500 banaka vidjelo priliku za brzu zaradu. ECB je ovu aukciju organizirala kako bi spriječile ukidanje kreditnih linija u Europi, odnosno povećala likvidnost na europskom tržištu.

S druge strane, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sugerirao je bankama drugu namjenu dobivenih sredstava. On im je otvoreno poručio da s tim novcem kupuju obveznice zaduženih zemalja eurozone, ali analitičari smatraju kako to vjerojatno, bar u većoj mjeri, neće biti slučaj.

Banke će prije sanirati vlastite financije nego ulagati u obveznice

"Vrlo sam skeptičan prema očekivanjima da banke ove novce iskoriste za kupnju velikih količina duga perifernih zemalja. Logičnije je očekivati da će popraviti svoje financije i podebljati si bilancu", kazao je Jonathan Loynes iz Capital Economicsa.

Hoće li banke ići na varijantu osnaživanja vlastitih financija i ulaganja u realnu ekonomiju, ili će ulagati novce dobivene po rekordno niskoj kamati od 1 posto u obveznice čiji su prinosi između 6 i 7 posto, pokazat će vrijeme. Sigurno je samo to da naredne tri godine vjerojatno neće morati razmišljati o problemima likvidnosti, a rejtinzi bi mogli dodatno porasti, jer je ECB ujedno smanjila kriterije za kolateralu, pa će i manje količine sredstava, pa čak i junk obveznica, biti dovoljne za uzimanje novih kredita.

Čak i ako banke ne budu ulagale u obveznice, sama činjenica da je likvidnost na tržištu povećana automatski je uzrokovala lagani pad obvezničkih prinosa. Na vijest je isprva dobro reagirao i euro, čija je vrijednost nakratko porasla, samo da bi se kasnije vratila na uobičajene razine.

Pročitajte više