Božićnice 625 kuna, svi koji su dobili više morat će vratiti novac

VLADA je na današnjoj sjednici donijela konačnu odluku da se za državne i javne službenike isplati božićnica od kompromisnih 625 kuna. Isplata će se izvršiti jednokratno, a ne u dva dijela kako je prethodno bilo najavljivano. Tako će se za božićnice ukupno izdvojiti 152 milijuna kuna, a svi oni koji su u javnim službama isplatili veće iznose, svoje će odluke morati uskladiti s odlukom Vlade. Prevedeno, razlika će se vratiti u državnu blagajnu.

Ministar financija Ivan Šuker tijekom sjednice kazao je kako je za regres isplaćeno 302 milijuna kuna, a od početka kolovoza za usklađivanje plaća u prosvjeti izdvojeno je 90 milijuna kuna. Za darove za djecu isplaćena su 63 milijuna kuna, a što ne uključuje bolnice koje su to isplatile neposredno.

Ponovno zabrana o zapošljavanju u državnim službama

Uz ovu, Vlada je ponovno donijela odluku o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima vlade. Zapošljavanje je dozvoljeno jedino ukoliko neko radno mjesto ostane upražnjeno, a isti se posao ne može rasporediti na druge zaposlenike. Zapošljavanje je dozvoljeno i onima koji rade na poslovima pristupanja EU.

Novi limit za carinu 1000 kuna

Vlada je donijela i odluku kojom se od 1. siječnja povećava limit na koji se neće plaćati carina na robu koja se prenosi preko granice. Odnosno od iduće godine carinit će se roba u vrijednosti većoj od tisuću kuna. Dosadašnji limit iznosio je 300 kuna. U EU ograničenje iznosi oko 2200 kuna. Vlada je na sjednici odbacila mogućnost dekriminalizacije lakih droga.

Vlada ne može tražiti povrat božićnica?

Povrat razlike za božićnice čelnica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek nazvala je "nasilnim ponašanjem Vlade", a s pravnicima će, kaže, vidjeti kako se to može spriječiti. Abveršek zanima i kako Vlada namjerava prisiliti zaposlenike na povrat uplaćene razlike. U sindikatu su također spremni i na tužbu jer, kažu, Vlada nije ispoštovala kolektivni ugovor.

Pročitajte više