KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Božinović pojasnio što je točno mobilna aplikacija za praćenje i gdje je već koriste

Foto: Tomislav Pavlek/POOL/HINA

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas, uoči sastanka s ministrima EU, kako će u naporima za kontrolom širenja koronavirusa razmotriti i aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih.

Što to točno znači pojasnio je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. Rekao je kako se radi o mobilnim aplikacijama te da je EU izdala posebne preporuke za njih.

>> Božinović: Razmotrit ćemo aplikacije za praćenje kontakata zaraženih

"Kad govorimo o praćenju kontakata, radi se o epidemiološkoj mjeri, tu postoji cijeli niz načina, od prvog dana se u svijetu govori o korištenju mobilnih aplikacija koji bismo taj proces mogli ubrzati. Radit će na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a", rekao je Božinović. 

Dodao je kako sedam ili osam država članica EU već imaju takva tehnološka rješenja, a 11 do 12 država aplikaciju ima u pripremi da je pusti u rad. Njemačka će ih, primjerice, uvesti u svibnju.

"Svi to vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzina širenja zaraze u tom drugom valu koji bi mogao doći na jesen", rekao je Božinović.

"Ukoliko bi postojao jedan takav sustav, svi bi znali s čime se suočavaju. Opet, ovisi sve o epidemiološkoj situaciji", dodao je Božinović.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više