Božinović: Ovo je veliki iskorak prema ukidanju viza za SAD

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je poziv američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da se Hrvatska pridruži Programu izuzeća od viza veliki iskorak na putu prema ukidanju viza za hrvatske državljane pri ulasku u SAD.

Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obje strane, izjavio je Božinović za Dnevnik HRT-a.

Istaknuo je da je ukidanje vize za SAD dugogodišnja želja Hrvatske, da je vlada premijera Plenkovića krenula vrlo ambiciozno u taj proces, jer je znala da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije.

"Korist će prije svega osjetiti građani"

"Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva američkog Ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State Department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu", dodao je Božinović. Istaknuo je da je ukidanje vize za SAD dugogodišnja želja Hrvatske i da će korist prije svega osjetiti hrvatski građani.

Ova vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, je od prvog dana krenula vrlo ambiciozno, ali smo znali da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-ja, DEI-ja, rekao je Božinović.

"Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani", istaknuo je. Potvrdio je da je ispunjavanje strogih kriterija važno i radi pristupanje Hrvatske Schengenu.

"Mi smo paralelno vodili ta dva procesa, kad je riječ o Schengenu ispunili smo 281 vrlo jasan, strogi kriterij koji nam je postavila Europska komisija, koja je zajedno s portugalskim predsjedništvom potvrdila prije dva mjeseca usvajanje strategije o budućnosti Schengena gdje je eksplicitno navedeno da Hrvatska treba postati članicom. Mi smo informirali i američku stranu, i Europsku komisiju o napretku koji radimo na oba plana i mislim da će to biti uspjeh za sve", rekao je Božinović.

O novim osobnim iskaznicama: To je svjetski vrh

Danas je predstavljena i osobna iskaznica druge generacije, a Božinović je kazao kako je to također povezano s ovom odlukom SAD-a jer je zaštita osobnih dokumenata jedan od vrlo važnih kriterija prelaska granica i suradnji sigurnosnih službi.

"Na tom planu smo danas prezentirali proizvod koji je sam svjetski vrh kada govorimo o zaštiti osobnih dokumenata. Osobna iskaznica druge generacije će predstavljati velik iskorak, jer ne samo da će služiti kao putna isprava i zdravstvena iskaznica, već će omogućiti brojne poslovne kontakte, potpisivanje sporazuma fizičkih osoba i poslovnih subjekata", istaknuo je Božinović.

"Kazao bih da smo ovima na prekretnici, ili prešli u fazu potpune spremnosti Hrvatske za digitalno doba u kojem već živimo", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više