Božinović položio vijenac na grob Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata

Foto: FaH

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović je danas u povodu 32. godišnjice pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, položio vijenac na njegov grob u Aržanu te je pritom istaknuo kako je on simbol stradanja mladih u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović rekao je da smrt Josipa Jovića obilježavamo kao prvu žrtvu, prvu suzu i simbol stradanja hrvatske mladosti u obrani domovine.

"Mladi moraju znati kako je nastala hrvatska država"

"Ovdje u Imotskoj krajini više od dvije stotine mladih je položilo svoje živote u obrani Hrvatske i to je nešto što moramo nositi stalno sa sobom kao spomen i znak zahvalnosti i što moramo prenositi mladim generacijama", istaknuo je.

Božinović je rekao da mladi moraju znati kako je nastala hrvatska država, da su njihovi vršnjaci tada stali u obranu Hrvatske te kako bez njih ne bi bilo Hrvatske koja je međunarodno priznata i koja je prepoznata, danas članica Europske unije, država koja je potpuno integrirana u onaj dio svijeta u kojem su Hrvati uvijek željeli biti.

Kako je istaknuo, "naša je obveza stalno se vraćati tim izvorima i moramo biti svjesni da se upravo na žrtvi branitelja i žrtvi Josipa Jovića, koji je bio prvi koji je stradao od neprijateljske vatre, utemeljila sloboda i prosperitet koji danas živimo".

Jović je poginuo na Uskrs 1991.

Vijence su na grob Josipa Jovića položili i svijeće zapalili njegova obitelj, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici osam općina Imotske krajine i Grada Imotskog te mnoge braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici Udruge Josip Jović iz njegovog rodnog Aržana.

Na obilježavanju u spomen na poginulog Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje sudjelovala je i policijska Klapa Sveti Mihovil.

Josip Jović je 5. kolovoza 1990. postao pripadnik jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje. Poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. na Plitvičkim jezerima, na dan koji je ostao zapamćen kao Krvavi Uskrs. Imao je 22 godine. Pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnome groblju u Aržanu. Osnovna škola koju je pohađao u Aržanu danas nosi njegovo ime.

Pročitajte više