Božinović: Trebamo biti uzor, neću ići na misu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

NA današnjoj konferenciji za medije novinari su pitali članove Stožera Alemku Markotić i Krunoslava Capaka, koji su izjavili da će ići na polnoćku iako su preporuke HZJZ-a i Stožera da se mise održavaju online, preko TV-a i radija, smatraju li da time šalju krivu poruku.

"Zašto vi ne ostanete doma? Zašto niste kao vođe borbe primjer građanima i ne kažete - mi ćemo ostati doma, pomolit ćemo se u krugu obitelji?" pitala je novinarka.

Na pitanje je odgovorio ministar Božinović.

"Da, upravo tako", konstatirao je ministar na zaključak da se time šalje kriva poruka i krše vlastite mjere.

"Ne, neću ići za misu", kazao je.

Na pitanje zašto se jednoj skupini građana ne dopušta ništa, a vjernici smiju u crkvu, Božinović kaže da to nije isto.

Božinović: Ovo nije mjesto gdje treba ljude prozivati da će nešto raditi privatno

"Ovo nije mjesto gdje treba ljude prozivati da će nešto raditi privatno, bilo je govora o tome, ali svaka situacija se može epidemiološki urediti tako da se postavi okvir na način koji je najmanje rizičan i koji isključi mogućnost da se okupljanje pretvori u širenje zaraze. Siguran sam da ako se primjenjuju mjere, ne bi trebalo biti problema", rekao je.

Na konstataciju da za različite ljude "unutarnji mir", na temelju kojeg Stožer temelji svoje mjere o crkvama, znači različite stvari, kazao je:

"Zato što to nije isto. Uzmite primjer Europe, u svim državama su ugostiteljski objekti zatvoreni, a u svima su crkve tijekom blagdana otvorene i dostupne vjernicima, samo se razlikuju preporuke. Naše mjere nisu ni strože ni blaže u odnosu na mjere u drugim zemljama. Ako vam nije dovoljno što mi govorimo, uzmite praksu koja postoji svugdje", kazao je Božinović.

Preporuka je da se mise gledaju na televiziji. Zašto članovi Stožera to ne rade?

"Za mise na Badnjak i Božić izrađene su posebne preporuke koje su objavljene i javno dostupne."

Kako da građani onda slušaju preporuke Stožera ako ih članovi Stožera ne slušaju?

"Preporuke su napravljene, posebne preporuke za Badnjak i Božić. Pročitajte preporuke pa ćete sve znati", rekao je Božinović.

Pročitajte više