Božinović demonstrirao novi režim po kojem Hrvati mogu ulaziti u SAD bez viza

Foto: EPA

Potpredsjednik vlade Davor Božinović danas je u Washingtonu s grupom hrvatskih državljana primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, do sada ušlo tek 15 svjetskih država.

"Veliko je zadovoljstvo biti danas ovdje i dovršiti posao koji smo obećali građanima, da će Hrvatska u mandatu vlade Andreja Plenkovića ući u program bez viza s SAD-om", izjavio je Božinović novinarima nakon prigodne svečanosti u američkoj upravi za carinu i zaštitu granice.

Dodao je da je to ujedno i priznanje Hrvatskoj za kvalitetu posla obavljenog za vrijeme ispunjavanja uvjeta za bezvizni režim.

"Malo je zemalja koje su stekle tu razinu povjerenja američke administracije"

Govoreći o važnosti programa Global Entry, u kojem su uključujući Hrvatsku samo četiri europske države, Božinović je podsjetio da je malo zemalja koje su stekle tu razinu povjerenja američke administracije da njihovi građani mogu biti u skupini najpouzdanijih putnika koji dolaze u SAD.

"Ovo je vrlo važan signal suradnje dviju savezničkih zemalja, ali i nešto što će olakšati putovanje brojnim našim ljudima koji češće dolaze u SAD iz poslovnih razloga, kulturne razmjene, ali i diplomata i novinara", ocijenio je Božinović.

"Mislim da danas biti Hrvat u SAD-u znači puno više nego što je to bilo ranije. Za to smo se jako trudili i dobili priznanje od svih dijelova američke administracije", zaključio je Božinović.

Predstavnik američke Uprave za carinu i zaštitu granice Rafael Henry kazao je da je Hrvatska partner i saveznik SAD-a koji je zaslužio da njegovi građani povlašteno prelaze graničnu kontrolu prilikom dolaska u Sjedinjene Države.

"Za one koji steknu status putnika od povjerenja granična kontrola traje nekoliko sekundi"

"Nakon otprilike 11 sati leta kontrola ulaska za hrvatske državljane koji steknu status putnika od povjerenja i prođu prethodne sigurnosne provjere trajat će svega nekoliko sekundi", istaknuo je Henry.

Pojasnio je da stečeni status nakon ulaska u Global Entry traje pet godina, nakon čega je potrebna ponovna internetska prijava i provjera kako bi se taj povlašteni status produljio.

Članstvo u Global Entry programu omogućuje putnicima niskoga rizika i s prethodnim odobrenjem brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u toj zemlji.

U tom su programu od ranije Argentina, Bahrein, Brazil, Indija, Južna Koreja, Kolumbija, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Panama, Singapur, Švicarska, Tajvan i Velika Britanija.

Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nakon što je u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.

Pročitajte više