Brammertz: Hadžića očekujemo u Haagu u roku nekoliko dana

GLAVNI tužitelj Haškog suda Serge Brammertz priopćenjem je pozdravio današnje uhićenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića.

U priopćenju se ističe da je ovim činom privedena i posljednja od 161 osobe protiv koje je Haški sud raspisao tjeralice. Dogovor oko njegovog prebacivanja u Haag je u tijeku i očekuje se da će tamo završiti u roku nekoliko dana, piše u priopćenju.

"Pozdravljam uhićenje Gorana Hadžića, ratnog političkog vođe bosanskih Srba (sic!). Hadžićev transfer u Haag je dugoočekivan razvoj događaja za žrtve zločina zbog kojih je optužen, ali i važan korak u povijesti Haškoga suda. Osamnaest godina nakon osnivanja Suda, možemo reći da više nema osobe koja je uspješno izbjegla sudski proces. To je važan događaj ne samo za Sud, nego i za međunarodno kazneno pravo uopće", napisao je.

Također je rekao da Sud prepoznaje ulogu srpskih vlasti u uhićenju, posebice akcijskog tima zaduženog za lociranje i uhićenje haških bjegunaca. Prepoznaje i ulogu službi koje su izvele operaciju uhićenja. Međunarodna zajednica je također odigrala ulogu potičući mjere za osiguranje Hadžićeva uhićenja. "Zahvaljujemo im na potpori koju smo dobili", piše Brammertz.

"Srbija je uhićenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića dala vidljive dokaze da njena suradnja s Haagom nije samo prazno obećanje, nego iskrena predanost. U sljedećim tjednima i mjesecima ćemo nastaviti tražiti od Srbije, ali i drugih zemalja bivše Jugoslavije, da podrži naše slučajeve dajući pristup arhivskim dokumentima i svjedocima. S Hadžićevim uhićenjem ohrabruje nas činjenica da Haški sud sada može završiti svoj posao", napisao je.

Pročitajte više