Udovice i veterani najavljuju masovni prosvjed na Markovu trgu, a u policiji nemaju pojma

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

VETERANSKE udruge na čelu s udrugom Udovica hrvatskih branitelja najavile su prosvjede povodom dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Prosvjed bi se trebao održati u ponedjeljak, na zagrebačkom Markovu trgu, u 10 sati.

Policija zbunjena upitom o prosvjedu

Veteranske udruge ističu kako imaju sve dozvole za masovni prosvjed ispred vlade i sabora, no iz policije za sada ne žele to ni potvrditi niti demantirati. Naime, zbunio ih je naš upit o prosvjedu protiv Vučića.

"Vaš upit o prosvjedu je u procesu obrade. Kada budemo dobili odgovor, dobit će te informaciju", rečeno nam je iz MUP-a nakon dva dana čekanja odgovora na pitanje je li prosvjed uredno prijavljen.

Da je nešto čudno potvrđuje i današnja izjava ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

"Ako ima prosvjeda, oni se najavljuju policijskim upravama. Međutim, sve institucije, u trenutku kada je predsjednica Republike pozvala u posjet predsjednika Republike Srbije, rade svoj posao", rekao je danas Božinović

Umirovljeni general Željko Sačić putem društvenih mreža poslao je poziv za 30 dobrovoljaca koji bi bili redari na ovom, kako najavljuju, mirnom prosvjedu.

Dolazi notorni četnički zločinac

"Nisu riješena brojna pitanja od kojih naša udruga neće odustati. Tu je na prvom mjestu pitanje poginulih i nestalih, pitanje opljačkanog kulturnoga blaga, povratak arhiva, pitanje ratne odštete, pitanje srbočetničkih logora,  pitanje granice…  Srpsko jednostrano proglašenje generalne jurisdikcije, okupacija Šarengradskih ada", stoji u današnjem priopćenju Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske kojeg potpisuje predsjednica Rozalija Bartolić. Ova udruga od nedavno je u fokusu hrvatske javnosti nakon prosvjeda da se zabrani prikazivanje filma Ministarstvo ljubavi.


Prosvjed protiv dolaska Vučića nazvali su "Istinom u budućnost", a naglašava se da Srbija posljednjih desetak godina sustavno radi na cementiranju laži, mitova i antihrvatske politike.

"Nije na nama da govorimo Srbiji, kao slobodnoj i demokratskoj zemlji, koga će birati za svoju vlast. To ipak ne znači da trebamo pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po našoj Domovini, da dolaze u Hrvatsku bez pokajanja, bez isprike i, k tome čak, s počastima", stoji u priopćenju u kojem se Vučića opisuje kao "notornog četničkog zločinca" koji ni danas ne odustaje od velikosrpskih ideja.

"Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i o nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija", naglašeno u priopćenju.

Zašto ispred vlade, a ne na Pantovčaku?

No malo čudi mjesto prosvjeda ispred vlade i sabora, s obzirom na to da Vučić dolazi na poziv Pantovčaka, odnosno na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

Na službenoj stranici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović stoji kako je primila niz predstavnika braniteljskih i stradalničkih Udruga iz Domovinskog rata koji su joj izrazili potporu povodom nadolazećeg susreta s predsjednikom Republike Srbije.


"Posebnu potporu predsjednici dali su predstavnici udruga obitelji nestalih koji smatraju kako pitanje nestalih osoba mora biti ključ razgovora", stoji u službenom priopćenju iz Ureda predsjednice.

I HDZ-ovci na prosvjedu

No danas se dogodio obrat. Naime, HDZ-ovac Josip Đakić potvrdio je kako će Hvidra podržati prosvjede povodom dolaska srpskog predsjednika.

Podsjetimo kako je danas srpski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao kako očekuje da će Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima.

"Pokušavat će doći do njega, kao što su došli i pokušali ga ubiti u Srebrenici", poručio je ministar obrane Srbije koji se ne slaže s odlaskom Vučića u Zagreb.

Naglasimo kako je krajem siječnja ove godine srpski predsjednik Vučić prihvatio poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da dođe u službeni posjet Hrvatskoj. Vučić će u Zagrebu biti u dvodnevnom posjetu, a najavljeno je kako će se razgovarati o problemima nestalih i protjeranih osoba.

Otvorena pitanja sa Srbijom

"U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti", poručila je predsjednica u svom pozivu Vučiću.
 

Pročitajte više