Branka Ramljak piše za Index: Boli me kad čujem da nema posla bez stranačke iskaznice

Foto

Index je po anketi vodećim kandidatima ponudio da napišu tekst u kojem bi obrazložili zašto bi Splićani trebali glasati baš za njih... Tekstove ćemo objavljivati redom kojim smo ih dobili.

CIJELI život vjerujem da se uz vrijedan i pošten rad mogu napraviti velike stvari.

Došla sam 1981. godine iz Sukošana. Četrdeset godina kasnije, ja sam supruga, majka, prijateljica, profesorica…radim posao koji obožavam, a i dalje neprestano učim od boljih od sebe. Otkad sam došla, vjerujem da je Split najbolji grad za zasnovati obitelj, za rad, za život. Vjerujem to i danas.

Okupili smo stručnjake

Ovaj grad i ovi ljudi, uz moje roditelje, supruga i djecu, dali su mi sve što imam. Dužna sam Splitu, ali sam i frustrirana time što smo 12 godina cirkus i sprdnja od grada. Kao da smo zaboravili da možemo i znamo drugačije.

E pa meni je toga dosta. Izložila sam se i okupila najbolje ljude ovog grada koji su bili spremni napraviti isto to – staviti svoja imena i prezimena, znanje i ugled pred druge. Poduzetnike, pravnike, stručnjake iz područja turizma, poreza, javne nabave, socijalnih i kotarskih politika, sporta, urbanizma, zaštite najslabijih, ljude koji su spremni boriti se protiv najvećih neprijatelja koje naš grad danas ima: nereda, gubitničkog mentaliteta, stavljanja pojedinačnih i stranačkih interesa ispred interesa grada.

Boli me kad studenti kažu da nema posla bez stranačke iskaznice

Upravo takvi ljudi nalaze se na listi Ramljak i Mamić, jedinoj nezavisnoj na ovim lokalnim izborima u Splitu. Ako me pitate što je osnova svega, to su jasna, javna pravila koja će jednako vrijediti za svakog građanina neovisno o njegovom imenu, stranačkoj ili obiteljskoj pripadnost. To je svakako i efikasna javna uprava. Kada bolje razmislim, žalosno je što u 21. stoljeću uopće ističemo ovakve stvari koje bi se u uređenom društvu podrazumijevale.

Kada kažem da ćemo zapošljavati putem javnih natječaja i temeljem kompetencija, sama sebi zvučim otrcano i smiješno. Jer kako bismo drugačije uopće morali, ali i htjeli? A opet, postojeću praksu dobro znamo i boli me kad od svojih studenata čujem da bez stranačke iskaznice nema radnog mjesta.

Grad nije u stanju riješiti pet cesta već 20 godina

U gradu koji 20 godina nije u stanju završiti pet cesta, koji je na začelju u razvrstavanju otpada, u gradu u kojem se blokira gradnja javnih garaža i izmjene GUP-a i time onemogućava razvoj javne infrastrukture i privatnih investicija, u kojem je cijena kvadrata nepriuštiva mladima pa odlaze u okolne gradove, gotovo da se ne treba pisati politički program za izbore.

Smatram da treba završiti započeto, otključati grad i dati ga onima koji znaju jer Split kao da je okrenuo leđa struci. Ako želimo da naš grad sustigne druge i bude poželjno mjesto za život, rad i investicije, nemamo pravo izgubiti jedan jedini dan nečinjenjem i političkim prepucavanjem.

Splitu ne treba puno da bi bio puno bolje mjesto za život. Za preokrenuti grad potrebno je samo da budemo redovan đak, da svakodnevno rješavamo nakupljeno gradivo. A zamislite što sve možemo napraviti ako se pokažemo izvrsni!

Pročitajte više