Brat ubojice Anđele Bešlić dobio godinu dana zatvora, pijan 1998. na smrt premlatio čovjeka

Foto: 123rf, Screesnhot: Google Maps

ŽUPANIJSKI sud u Splitu okončao je postupak koji se desetljećima vodio protiv Dražana Bulja, brata Ivana Bulja, ubojice maloljetne sinjanke Anđele Bešlić i njegovog rođaka Stipe Bulja. Potvrđene su im presude od po godinu dana zatvora zbog smrti Jovana Borovića, kojeg su zatukli kolcima na pravoslavni Božić 1998. godine na pragu njegove kuće u Suhaču pokraj Sinja. Borović je umro u splitskoj bolnici nakon nepunih mjesec dana. Buljevi su 2011. godine prvi put osuđeni na zatvorske kazne od godinu dana, no viši sud ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. Na kraju tog suđenja osuđeni su na identične kazne, no oslobođen je Zdravko Bašić, koji je u doba događaja imao tek 20 godina.

Mrtav pijan išao napraviti red kod Srba

Vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je sve žalbe, i one okrivljenika, a i onu Državnog odvjetništva. Okrivljenici su negirali uzročno-posljedičnu vezu između ozljeda koje je Borović dobio te večeri i njegove smrti, a i sami doprinos, u žalbama su naveli da nije na pouzdan i nesporan način utvrđeno da su te večeri oni nanijeli ozljede Boroviću. Dražan Bulj je istaknuo i kako je bio u teško pijanom stanju s koncentracijom alkohola od 3,16 promila pa objektivno nije bio u mogućnosti nanijeti ozljede Boroviću, što je otprlike naveo i vještak Mijo Milas.

Županijski sud zaključio je kako je do sukoba uistinu došlo, i sam Dražan Bulj kazao je da su se on i Borović hrvali na zemlji, dok je svjedokinja čula Dražana Bulja kako govori da ide u Srba napraviti red. Telefonom je pokušala nazvati suprugu Jovana Borovića da ih upozori na dolazak Dražana Bulja. Potom je čula nekakav kaos, kako se sve lomilo, čula je udarce i lavež pasa te Katu Borović kako zapomaže i njenog sina Božidara koji je vikao da netko zove policiju jer će ih ubiti. Upravo je svjedokinja nazvala policiju.

Prošlo je 20 godina, nisu ih mogli strože kazniti?!

Sve to, zaključuje Županijski sud, ukazuje da je Borović bio napadnut, kako je to osnovano i utvrdio prvostupanjski sud. Stipe Bulj je, vidjevši da Dražana napada i pas oštećenika, uzeo štap te udario Borovića. Sud nije prihvatio njegovu žalbu da ova konstatacija nema uporišta u izvedenim dokazima nego da predstavlja puku pretpostavku.

Vijeće Županijskog suda smatra da su kazne od godinu dana zatvora primjerene, odnosno, da se nije moglo kazniti ispod toga, odnosno, uvjetnom kaznom. Naveli su kako je Borović bez ikakvog stvarnog povoda napadnut doslovno na svom kućnom pragu bez da je ičim isprovocirao ili tome doprinuo. Napali su ga mladići u punoj fizičkoj snazi, 30 godina mlađi od njega. Nisu prihvatili ni strožu sankciju koju je tražilo Državno odvjetništvo. Prošlo je 20 godina od događaja, a okrivljenici se nisu pojavljivali kao počinitelji drugih kaznenih djela, obrazložili su svoju odluku o sankciji.

 

Pročitajte više