Brazil ukinuo izvanredno stanje zbog virusa zika

Foto: Hina

BRAZIL je objavio ukidanje izvanrednog stanja uvedenog prije godinu i pol dana zbog epidemije virusa zike koji je prouzročio urođene mane kod novorođenčadi, nakon što je evidentiran drastičan pad novooboljelih.

Između siječnja i travnja zabilježeno je samo 7911 novih slučajeva zaraze virusom zike, u odnosu na 170.000 u istome razdoblju prošle godine, što je smanjenje za 95 posto, izvijestilo je brazilsko ministarstvo zdravstva.

Broj novorođene djece rođene s mikrocefalijom, urođenom malformacijom koju karakterizira mala glava u odnosu na obujam i veličinu glave djeteta istog uzrasta i spola, znatno je pao, stoji u priopćenju ministarstva.

Borba protiv zike i dalje prioritet

No vlada će nastaviti voditi brigu o bolesti i njezinu širenju te će problem i dalje smatrati prioritetom. Nastavit će se s istraživanjem i pružanjem potpore oboljelima i njihovim obiteljima, objavilo je ministarstvo.

Virus prenose komarci aedes aegypti, a manifestira se simptomima poput bolova u zglobovima i jakom glavoboljom. Zaraze li se trudnice, posljedice su puno teže jer mogu prouzročiti mikrocefaliju ploda. Znanstvenici su ustanovili da se bolest može prenijeti i spolnim odnosom.


Fotografije novorođenčadi s mikrocefalijom i očajnih majki šokirale su svijet 2015., a neki su znanstvenici u veljači 2016. zbog mjera opreza pozvali da se otkaže održavanje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Nakon što se virus proširio na obje Amerike, Svjetska zdravstvena organizacija u veljači 2016. donijela je globalno upozorenje te ženama u nekim dijelovima dvaju kontinenata savjetovala da izbjegnu trudnoću zbog potencijalne opasnosti od malformacije ploda.

Brazil je organizirao kampanju uništavanja komaraca u čemu su sudjelovali deseci tisuća vojnika, a u istraživanja s ciljem pronalaženja cjepiva protiv ove vrste virusa uloženi su milijuni dolara. Unatoč tomu, ostalo je puno nepoznanica kada je posrijedi virus.

Zaraženo više od milijun Brazilaca

Znanstvenici vjeruju da je ovogodišnji pad broja zaraženih djelomično rezultat činjenice da se jednom oboljele osobe više ne mogu ponovno zaraziti, a vjeruje se da je 2015. i 2016. virusom zike bilo zaraženo više od milijun Brazilaca.

Virus je otkriven 1940. u Ugandi, gdje su majmuni bili njegovi prirodni nositelji. Budući da je lokalno stanovništo ''razradilo'' otporan imunitet na virus, na globalnoj razini su ga primijetili kad su se komarci-prijenosnici pojavili u Južnoj Americi te počeli virus aktivno širiti po kontinentu. Kod ljudi je evidentiran 1952.

Bolest je postala endemična u nekim dijelovima Afrike. Proširila se i dijelom Azije. U Brazilu je zabilježena početkom 2015., a neki liječnici vjeruju kako su turisti iz Azije donijeli tu bolest tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2014.

Svjetska zdravstvena organizacija međunarodno izvanredno stanje ukinula je u studenome prošle godine.

Pročitajte više