Brazil zbog kravljeg ludila obustavio izvoz govedine u Kinu

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

BRAZILSKA vlada objavila je jučer da je obustavila izvoz govedine u Kinu nakon što je u saveznoj državi Mato Grosso utvrđen "atipični" slučaj bolesti kravljeg ludila.

Izvoz će biti obustavljen dok kineske vlasti ne analiziraju sve detalje slučaja, priopćilo je brazilsko ministarstvo poljoprivrede.

"Atipični slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) ili bolesti kravljeg ludila izdvojen je i nije povezan s vanjskim utjecajima ni s unosom kontaminirane hrane”, tvrde u ministarstvu.

Životinju su ubili i spalili

Životinja je imala 17 godina, te je ubijena i spaljena, priopćilo je ministarstvo, dodajući kako je time rizik u potpunosti otklonjen.

Brazil je najveći izvoznik govedine i peradi u svijetu.

Brazilski izvoz govedine u Kinu dosegnuo je u prva četiri ovogodišnja mjeseca 442,3 milijuna dolara i čini četvrtinu ukupnog izvoza te namirnice. U odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećan je više od 16 posto, prema vladinim podacima.

Odluka o obustavi donesena je na temelju bilateralnog protokola i Svjetska organizacija za zdravlje životinja nije promijenila status Brazila jer smatra da je ukupni rizik bolesti u brazilskom stočnom fondu neznatan, poručuju iz ministarstva.

Prvi slučajevi kravljeg ludila pojavili su se 1986. godine u Velikoj Britaniji, potaknuvši zabrinutost za zdravlje ljudi koja je potrajala nekoliko godina.

Godine 1996. utvrđeno je da se bolest može prenijeti na ljude u obliku Creutzfeldt-Jakobove bolesti. Europska unija naložila je embargo na izvoz britanske govedine i prerađevina od goveđeg mesa u cijeli svijet, koji je u Europi ukinut 1999. godine.

Pročitajte više