Brazilski predsjednik Lula sastao se sa Zelenskim: "Imali smo dobar razgovor"

Foto: EPA

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se jučer više od sat vremena sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i razgovarao o načinima za postizanje mirnog okončanja rata u Ukrajini. "Imali smo dobar razgovor o važnosti staza za izgradnju", objavio je Lula na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, nakon njihovog sastanka u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Dodao je kako su se obvezali na održavanje otvorenog dijaloga između svojih zemalja. Ranije je ministar vanjskih poslova Mauro Vieira rekao da je sastanak između Lule i Zelenskog bio u "duhu suradnje" te da će nastaviti razgovore za jačanje bilateralnih veza.

Lula u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob

Ovo prvo druženje između Zelenskog i Lule, koji se također jučer susreo s Bidenom, dogovaralo se mjesecima. Ukrajinska vlada zatražila je sastanak nakon što se njih dvoje nisu sastali na summitu G7 u japanskom gradu Hirošimi ranije ove godine.

Lula je zagovarao stvaranje skupine nacija koje će posredovati u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, ali je u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob, razbjesnivši Sjedinjene Države i europske države koje podupiru ukrajinski otpor nakon ruske invazije. Prošlog mjeseca brazilski ljevičarski vođa rekao je novinarima da ni Zelenski ni ruski predsjednik Vladimir Putin nisu spremni za mir.

Pročitajte više

 

Pročitajte više