Brazilski predsjednik Lula sredinom mjeseca putuje u Kinu

Foto: EPA

BRAZILSKI predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva sastat će se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom 14. travnja u Pekingu, objavio je njegov ured u petak, nakon što je prošli tjedan taj susret odgođen zbog Luline upale pluća. Lula će se u Kinu uputiti 11. travnja te će se držati originalnog plana, koji uključuje potpisivanje dvadesetak sporazuma s tim najvećim trgovinskim partnerom Brazila. 

Posjetit će i Šangaj

Cilj putovanja je nadograditi odnose s Kinom i privući nove kineske investicije u južnoameričku zemlju. Susret dvojice čelnika će se dogoditi dva mjeseca nakon što se Lula u Bijeloj kući susreo s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Brazilija zagovara pragmatičan vanjskopolitički pristup ravnoteže sa svoja dva najveća trgovinska partnera usprkos sve jačim tenzijama između njih. 

Lula će posjetiti i Šangaj, gdje će 13. travnja sudjelovati na inauguraciji bivše brazilske predsjednice Dilme Rousseff, njegove političke saveznice, koja postaje izvršna direktorica Nove razvojne banke skupine BRICS, koja okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, a žele joj se pridružiti i druge zemlje. 

Pročitajte više