Brazilski predsjednik poslao sina u SAD po pomoć za Amazoniju, još čeka odgovor

Foto: EPA

BRAZILSKI predsjednik Jair Bolsonaro rekao je danas kako bi kasnije tijekom dana mogao imati vijesti o zahtjevu za pomoć u borbi protiv požara u Amazoniji koji je uputio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, javlja Reuters.

Ministar vanjskih poslova i predsjednikov sin jučer otputovali u SAD

Bolsonaro je rekao kako će imati više informacija nakon što se ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo i njegov sin Eduardo Bolsonaro susretnu s američkim predsjednikom, no još se ne zna kad će se to točno dogoditi.

Njih dvojica otišli su u Washington u četvrtak navečer, a Eduardo Bolsonaro je prije polaska rekao novinarima kako će s američkim predsjednikom razgovarati o amazonskoj krizi. Inače, predsjednikov sin trebao bi uskoro biti imenovan na mjesto brazilskog ambasadora u SAD-u. 

Bolsonaro je novinarima rekao i kako će razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kasnije danas. 

Bolsonaro najavio razgovor s Merkel, od Macrona traži ispriku

"Danas je na rasporedu i telefonski razgovor s Angelom Merkel. Spreman sam razgovarati s nekim ljudima, ali ne s našim dragim Macronom, osim ako se ne ispriča", rekao je Bolsonaro misleći na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

Ranije ovog tjedna Bolsonaro je izjavio kako neće prihvatiti ponudu od najmanje 20 milijuna dolara za pomoć u borbi protiv požara, koju je objavio Macron tijekom summita lidera G-7, osim ako francuski predsjednik ne povuče, kako je rekao, "uvrede" na njegov račun. Dva predsjednika javno su se sukobila zbog brazilskog odnošenja prema amazonskim požarima, a njihove međusobne optužbe spustile su se i na osobni nivo.

Bolsonaro je rekao danas i kako  želi zabraniti stvaranje novih domorodačkih zajednica u Brazilu, a da će postojeće ići na provjeru. Također je rekao i da bi sljedeći tjedan mogao otputovati u Amazoniju.

Pročitajte više