Breivik je pripremao i drugu bombu na svojoj farmi, tešku tonu i pol!

NORVEŠKI ubojica Andres Behring Breivik koji je nedavno u toj zemlji izveo teroristički napad u kojem je pobio 77 ljudi, pripremao je i drugu bombu, čak i veću od one koja je eksplodirala u Oslu, a kojom je pobio osmero ljudi, objavila je jučer NRK.

Naime, kako tvrde, vojska je na Breivikovoj farmi udaljenoj 140 kilometara sjeverno od Osla, pronašla bombu tešku između 1000 i 1500 kilograma.

Za usporedbu, bomba koju je postavio u Oslu težila je prema procjenama stručnjaka, 950 kilograma. Norveške vlasti ove navode nisu komentirali.

27. srpnja policija je priopćila kako su pronašli i uništili eksploziv pronađen na izoliranoj Breivikovoj farmi, no nisu iznosili nikakve daljnje detalje o pronađenim napravama.

Breivik, 32-godišnji desno orijentirani ekstremist koji je godinama planirao teroristički napad koji je na koncu i izveo 22. srpnja, farmu je unajmio nekoliko mjeseci prije toga, pod izlikom kako želi uzgajati povrće, kako nitko ne bi posumnjao dok bi kupovao različite kemikalije.

Prema izjavama policije, Breivik je kazao tijekom ispitivanja kako je na umu imao i "druge mete" taj dan, a prema izvještajima medija planirao je napasti i kraljevsku rezidenciju te sjedište Laburističke stranke.

Najnovije informacije vezane za Breivika dolaze nakon što je sudac odbio njegov zahtjev da nosi frak, inače masonski odjevni predmet u kojem je i uslikan na jednoj od fotografija, na svome sljedećem pojavljivanju pred sudom, nazivajući taj prijedlog "uznemirujućim". Prvotno je odbio i Breivikov zahtjev  da se pojavi u uniformi. Sudac Hugo Abelseth također zatvorio je sutrašnje Breivikovo saslušanje za javnost.

Pročitajte više