London je i dalje vodeći financijski centar svijeta

Foto: 123rf

LONDON i dalje ostaje najatraktivniji financijski centar na svjetskoj razini, usprkos izlasku Velike Britanije iz Europske unije, pokazuje najnovije istraživanje.

Brojni političari i ekonomisti predviđali su da će London izlaskom Velike Britanije iz Europske unije izgubiti status vodećeg globalnog financijskog centra, no to se, barem za sada, nije dogodilo, prenosi Reuters.

New York sve više zaostaje za Londonom

Global financial centres index (GFCI), koji rangira 92 financijska centra u svijetu prema faktorima kao što su dostupna infrastruktura ili kvaliteta radne snage, pokazuje da je London i dalje na vrhu, ispred New Yorka i Singapura, te da svoju prednost povećava.

New York zaostaje za Londonom za 24 boda, što je najveća razlika od 2007. godine, otkako se provodi ovo istraživanje.

Autori istraživanja zaostajanje New Yorka tumače strahom od izolacionističke ekonomske politike koju je najavljivao američki predsjednik Donald Trump.

Banke ipak najavljuju podružnice u EU-u


Britanska financijska lobistička organizacija TheCityUK upozorila je da ugovori koji će se sklapati vezano uz izlazak iz EU-a i primjenjivati od travnja 2019., kada će se dogoditi i formalni izlazak, trebaju biti transparentni.

U posljednja dva mjeseca sve više banaka najavljuje otvaranje podružnice u EU-u, a najveće američke, britanske i japanske banke planiraju otvoriti podružnice u Frankfurtu ili Dublinu.

Pročitajte više