Brijuni: Od 5. do 8. studenoga prvi tečaj za transplantacijske koordinatore

HRVATSKA donorska mreža (HDM) i Ministarstvo zdravstva organiziraju od 5. do 8. studenoga na Brijunima prvi tečaj za transplantacijske koordinatore, tj. specijalizirane liječnike čiji rad omogućuje prikupljanje organa za presađivanje.

Zahvaljujući kampanji za doniranje organa broj transplantacija u Hrvatskoj raste, iako smo i dalje pri dnu europske ljestvice po broju darivatelja organa. U Hrvatskoj je lani na 1.000 stanovnika bilo 9,4 donora, a u europskim zemljama na 1.000 stanovnika prosječno dolazi 16 donora.

Glavni cilj HDM-a stoga je i dalje edukacija specijaliziranih stručnjaka kako bi se povećao broj transplantiranih organa od umrlih osoba i spasili mnogi životi, a Hrvatska se približila europskom prosjeku.

Tečaj će polaziti 70 transplantacijskih koordinatora iz svih hrvatskih bolnica te drugi liječnici, među kojima i nekoliko iz Bosne i Hercegovine, a predavanja će održati 18 stručnjaka.

Predsjednik HDM-a Igor Povrzanović ističe da je kampanja posljednjih godina u javnosti promijenila odnos prema darivanju organa, pa više nije teško, kao nekada, dobiti dozvolu obitelji umrlih za eksplantaciju organa.

Po podacima Ministarstva zdravstva, ove je godine dosad transplantirano ukupno 100 organa od 39 donora. Lani je zabilježeno 111 transplantacija organa od 41 donora.

Najviše se presađuju bubrezi (u prvih 11 mjeseci 64), te jetra (24), a ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno i više multiorganskih transplantacija.

Pročitajte više