Britanac (70) izručen Njemačkoj i optužen za brutalno ubojstvo od prije 45 godina

Ilustracija: EPA

BRITANAC je izručen Njemačkoj i optužen za brutalno ubojstvo umirovljenika u njegovom domu u Münchenu prije gotovo 45 godina, priopćili su danas njemački dužnosnici. Optužnica protiv Britanca, koji sada ima 70 godina, podignuta je na državnom sudu u Münchenu, potvrdila je tužiteljica Juliane Grotz. 

Osumnjičenik je krajem ožujka uhićen u svojoj domovini, a početkom travnja izručen tom bavarskom gradu, gdje se od tada nalazi u pritvoru. 69-godišnja žrtva zadnji put je viđena 30. prosinca 1978. u društvu mlađeg muškarca, rekao je novinarima policijski istražitelj Stephan Beer, piše Associated Press.

Pronađeni otisci prstiju

2. siječnja 1979. tijelo je pronađeno u kadi nakon što žrtva nije odgovarala na pozive rodbine. Obdukcijom je utvrđeno da je umirovljenik umro nakon najmanje 10 udaraca u glavu, očito brončanim tučkom od jednog kilograma koji je pronađen na mjestu događaja. 

Pronađena su i tri otiska prsta, za koje se u tom trenutku nije znalo kome pripadaju. Istražitelji u to vrijeme nisu uspjeli pronaći osumnjičenika, iako su ponudili nagradu i objavili fotografiju žrtvinog suputnika. 2005. je izvršeno DNK testiranje dokaza, a 2018. su istražitelji ponovno provjeravali dosjee i pokušavali pronaći podudarnosti otisaka prstiju. 

Isprva su njihovi pokušaji bili neuspješni, ali su u studenom 2021. obaviješteni o podudaranju otisaka s osobom koja živi u Engleskoj. U siječnju su njemački tužitelji zatražili nalog za uhićenje. Beer je naglasio da osumnjičenik nije komentirao optužbe, ali je priznao policiji kako je bio u Münchenu 1978.

Pročitajte više