Britanac iz Mariupolja opisao rusko zarobljeništvo: Tretirali su me kao psa

Screenshot: Twitter

BRITANAC kojeg su zarobile ruske snage u Ukrajini otkrio je kako su ga pretukli, izboli i pitali ga želi li "brzu ili lijepu" smrt.

Aiden Aslin, koji se sada vratio u Britaniju, rekao je za Sun, prenosi Guardian, da je držan u samici pet mjeseci i da se prema njemu "odnosilo gore nego prema psu". Rekao je da su on i drugi zatvorenici bili prisiljeni pjevati rusku nacionalnu himnu svako jutro, a ako se ne bi pridržavali toga, bili bi "kažnjeni. Dobili bi batine".

Aslin je bio jedan od 10 zatvorenika koji su pušteni proteklog tjedna navečer u razmjeni za koju je Saudijska Arabija rekla da je posredovala između Rusije i Ukrajine. Među puštenima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

"Preživio sam tri tjedna jedući komade kruha i vodu"

Aslin, koji je porijeklom iz Newarka u Nottinghamshireu, izgradio je novi život u Ukrajini 2018. nakon što se zaljubio u Ukrajinku Dianu Okovitu i pridružio se marincima. Uhićen je u travnju dok se borio u jugoistočnom gradu Mariupolju i suđeno mu je zajedno s Pinnerom i Brahimom Saadounom, marokanskim državljaninom. Rečeno im je da im prijeti smrtna kazna.

Kad mu je izrečena kazna, Aslin je rekao da je želio plakati, ali nije mogao. "Bilo je doslovno pitanje preživljavanja", rekao je.

Dok je bio u zatvoru, rekao je Aslin, držan je u ćeliji za dvije osobe i spavao je na prostirci prepunoj ušiju i žohara. Budući da nije bilo WC-a, on i njegovi suzatvorenici za obavljanje nužde morali su koristiti prazne boce.

Rekao je da je preživio tri tjedna jedući komade kruha i vodu. Jedini put kad su ga pustili iz ćelije bilo je da "vrši propagandu ili da prima telefonske pozive". Rekao je da je dobio udarac u lice kada mu je ruski vojnik pregledao putovnicu i postalo jasno da je iz Britanije.

Tvrdi da su ga pitali želi li brzu ili lijepu smrt

U jednom su trenutku Aslinovi otmičari zaprijetili da će mu odrezati uho. Pretučen je jer je imao tetovažu ukrajinskog trozupca i drugu koja se odnosila na vrijeme koje je proveo u Siriji, prenosi Guardian.

Prisjećajući se kada je uboden nožem u leđa, Aslin je rekao: "Znao sam da postoji vrlo velika mogućnost da ću biti ubijen." Rekao je da ga je Rus koji ga je čuvao tada upitao: "Želiš li brzu smrt ili lijepu smrt?"

Aslin je rekao da je odgovorio da želi brzu smrt, ali mu je rečeno: "Doživjet ćeš lijepu smrt, a ja ću se pobrinuti da to bude lijepa smrt." Nakon što se ovaj tjedan ponovno susreo sa svojom majkom i zaručnicom, Aslin je rekao: "Nikad nisam mislio da ću izaći živ."

Pročitajte više

 

Pročitajte više