Britanac kojeg su Rusi zarobili: "Kroz mene su pustili 200 volti, nisam mogao hodati"

Foto: EPA

SHAUN Pinner, jedan od pet Britanaca koji su pušteni iz ruskog zarobljeništva u sklopu velike razmjene zarobljenika u rujnu prošle godine, u intervjuu za Sky News prisjetio se kako je bio mučen u zarobljeništvu. Pinner tvrdi kako je služio u regularnim vojnim jedinicama u Mariupolju prije nego što je pritvoren u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck u istočnoj Ukrajini. 

Ispričao je kako je bio podvrgnut elektrošokovima. "Osjećaš se kao da mišići iskaču iz tebe, iz tvog tijela. Sljedeći dan su mi se noge jako napuhale... Kad sam skinuo odjeću, samo sam krvario iz nogu od strujnog udara, a noge su mi bile napuhane pa nisam mogao hodati", opisao je. 

"Rusi su pogodili školu, nije ih bilo briga"

Rekao je kako mu je jedan čovjek odrezao odjeću kako bi provjerio ima li desničarsku tetovažu, prije nego što ga je ubo u nogu. "Samo je rekao 'Oh', a ja sam samo krvario posvuda, noge su mi bile krvave. Vrištao sam... a onda je kroz mene prošlo 200 volti na stolici, kontroliralo mi nogu... Nisam postavljao nikakva pitanja", dodao je ratni zarobljenik. 

Govorio je i o tome što je vidio dok se borio u Ukrajini. "Bombardiranje se odvija sve od prvih linija do Mariupolja. Vidio sam školu u kojoj su visili dječji kaputi... gdje su evakuirani i stavljeni u podrum. Jednostavno su udarili u školu, nije ih (Ruse) bilo briga za to. Gađali su svaku vladinu zgradu koju su mogli pogoditi", rekao je. 

"Bio sam skamenjen kad su Rusi započeli invaziju"

Ističe kako su on i njegov tim zvuku bombardiranja dali naziv "Phil Collins" po poznatom britanskom glazbeniku. "De dom de dom de dom. Znate, zvuči baš kao onaj ritam koji dolazi - vrlo sporo, pojačava se i onda je bio bop, bop, bop, bop, bop, vrlo intenzivno", dočarao je Pinner zvuk eksplozije. 

Osvrnuo se i na početak ruske invazije u veljači prošle godine, odnosno kako se osjećao u trenutku kad su ruske snage počele prelaziti granicu. "Adrenalin vam pada. Nervozni ste, uplašeni ste. Znate ljude koji kažu da se ne boje. Bio sam skamenjen. Znate, to je Rusija", kazao je. 
 

Pročitajte više