Britanac: Pet dana sam bio pritvoren na aerodromu u Hrvatskoj. Bili su jako ljubazni

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

ENGLEZ je završio u pritvoru na hrvatskom aerodromu nakon što je zabunom uzeo putovnicu svoje pokćerke.

David Chadwick (57) veselio se petodnevnom odmoru u Hrvatskoj koji je trebao provesti sa svojom suprugom Alison (46). Poletio je iz Manchestera za Hrvatsku letom Ryanaira, no kada je sletio na aerodrom u Zagrebu, zaustavila ga je granična policija. 

Naime, Chadwick je zabunom uzeo putovnicu svoje pokćerke te nije imao nikakvih drugih osobnih dokumenata. Zbog toga je proveo cijeli svoj godišnji odmor u pritvoru zračne luke u Zagrebu, piše Wales Online.

"Kako se nakon 11. rujna moglo dogoditi da se ukrcam na avion sa ženskom putovnicom?"

David i Alison jako su se radovali romantičnom petodnevnom odmoru nakon što su oboje neumorno radili tijekom cijele pandemije. Kada su 24. travnja krenuli prema aerodromu, Chadwick je otvorio ladicu s putovnicama i zabunom uzeo onu svoje pokćerke.

Nakon pet dana u pritvoru granična policija ga je otpratila na njegov rezerviran let kući, a carinici u zračnoj luci Manchester potvrdili su njegov identitet na temelju fotografije njegove putovnice i vozačke dozvole koje je imao u mobitelu. Tek nakon toga je pušten doma.

"Bio sam razočaran i posramljen u isto vrijeme. Inače jako pazim da uvijek sa sobom nosim potrebne dokumente tako da nisam mogao vjerovati da se ovo dogodilo. Istina, ja sam kriv što sam uzeo pogrešnu putovnicu, ali kako se nakon 11. rujna moglo dogoditi da se ukrcam na avion sa ženskom putovnicom na kojoj je fotografija moje kćeri?" rekao je Chadwick, međunarodni klinički menadžer.

"Kada sam se napokon vratio u Veliku Britaniju, granična policija u zračnoj luci Manchester nije mogla vjerovati da sam stigao u Hrvatsku s krivom putovnicom. Najviše je bio zbunjen konzulat Velike Britanije u Zagrebu, nije mu bilo jasno kako sam uopće ušao u avion", dodao je.

"Radili smo neumorno tijekom cijele pandemije"

"Jako smo se veselili ovom odmoru. Moja supruga je medicinska sestra koja je bila angažirana tijekom cijelog trajanja pandemije, dok sam ja radio na kliničkim istraživanjima. A na kraju sam cijeli odmor proveo u pritvoru", kazao je Chadwick.

Dok je on svoj odmor proveo u pritvoru zračne luke, njegova supruga je boravila u apartmanu koji su rezervirali prije nego što su krenuli na putovanje.

"Policajac u Zagrebu bio je jako ljubazan. Kada je shvatio što se dogodilo, pokušao nas je ubaciti na neki let za Manchester, ali, kao što možete zamisliti, nijedna druga zrakoplovna kompanija me nije htjela prevesti bez valjane putovnice", ispričao je Chadwick.

Ministarstvo vanjskih poslova u njegovo je ime kontaktiralo policiju u Zagrebu kako bi dostavilo hitnu dokumentaciju, ali s obzirom na to da David nije mogao službeno ući u Hrvatsku, nije bilo načina da prikupi dokumente.

Nakon što se vratio kući, Chadwick je rekao da mu je žao što nije uspio vidjeti Hrvatsku, "tako lijepu zemlju".

Pročitajte više