BRITANCI ĆE NAVODNO VODITI MULTINACIONALNE SNAGE U IRAKU

Sjedinjene Države žele da Britanija vodi multinacionalne snage u Iraku nakon svrgnuća iračkog predsjednika Saddama Husseina, tvrdi u nedjelju list Sunday Times.

Pozivajući se na službene izvore u Washingtonu, list tvrdi da će američki predsjednik George W. Bush zatražiti od britanskog premijera Tonyja Blaira da osigura najmanje 15.000 vojnika za sigurnosne snage u Iraku nakon rata.

Te bi snage nadzirale velike iračke gradove i područja u kojima žive Kurdi, štitile naftna polja i tragale za skrivenim biološkim i kemijskim oružjem.

List Sunday Telegraph u nedjelju piše da je Blair zatražio od britanskih službi sigurnosti da pripreme novi dosije o iračkom oružju masovnog uništenja. Dosije bi trebao sadržavati ´eksplozivne informacije´ koje bi trebale uvjeriti javnost u potrebu rata protiv Iraka.

Sličan dosije objavljen u rujnu prošle godine nije uvjerio britansku javnost. Jedna anketa objavljena u nedjelju pokazala je da 68 posto Britanaca nije uvjerena da je Saddam Hussein toliko opasan da je rat protiv njega nužan.

Pročitajte više