Rusija najavila vježbe taktičkog nuklearnog oružja. "Zbog Macronove izjave"

Foto: EPA, Shutterstock

Rusija je danas priopćila da planira održati vježbe koje simuliraju korištenje nuklearnog oružja blizu granice s Ukrajinom, koje se naziva i taktičko nuklearno oružje, prenosi CBS.

Najava Rusije objavljena je uoči inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina na peti mandat i nekoliko dana prije nego što Moskva proslavi Dan pobjede, najvažniji sekularni praznik Rusije, kojim se obilježava njezina pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Vježbe su odgovor na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih dužnosnika u vezi s Ruskom Federacijom", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Prvi put da Rusija javno najavljuje vježbe taktičkog nuklearnog oružja

Ovo je prvi put da je Rusija javno najavila vježbe uporabe taktičkog nuklearnog oružja iako njezine strateške nuklearne snage redovito održavaju takve vježbe.

Taktičko nuklearno oružje uključuje zračne bombe, bojeve glave za projektile kratkog dometa i topničko streljivo te je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju. One su manje moćne od masivnih bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete, namijenjene uništenju čitavih gradova.

Najava Rusije je upozorenje zapadnim saveznicima Ukrajine da se ne uključuju dublje u dvogodišnji rat. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i neki od njegovih zapadnih partnera upozorili su da bi se, ako se Rusiju ne zaustavi, sukob mogao preliti izvan Ukrajine u rat između NATO-a i Rusije.

Peskov: Nova runda eskalacije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je prošli tjedan da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, a britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da će kijevske snage moći koristiti britansko oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije. Neke druge zemlje NATO-a koje Kijevu dostavljaju oružje odbacile su tu mogućnost.

Kremlj je te komentare označio opasnima, pojačavajući napetosti između Rusije i NATO-a. Rat je već značajno opteretio odnose između Moskve i Zapada. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Macronova nedavna izjava i druge primjedbe britanskih i američkih dužnosnika potaknule nuklearne vježbe.

"To je nova runda eskalacije. To je bez presedana i zahtijeva posebnu pozornost i posebne mjere", komentirao je Peskov izjave zapadnih saveznika Ukrajine, piše CBS.

"Komentari Macrona i Camerona mogu nuklearno naoružani svijet gurnuti prema globalnoj katastrofi", izjavio je Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti kojim predsjeda Putin.

"Nuklearna ucjena je uobičajena praksa Putinova režima, to nije vijest"

Objava Rusije nije izazvala puno reakcija u Ukrajini. Glasnogovornik vojne obavještajne agencije Andrij Jusov kazao je na nacionalnoj televiziji da je "nuklearna ucjena uobičajena praksa Putinova režima". "To nije vijest", komentirao je Jusov.

Washington je reagirao sličnom nonšalantnošću, a glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je novinarima da je to "još jedan primjer neodgovorne retorike iz Rusije" i istaknuo da američke vlasti nisu primijetile nikakve promjene u strateškim nuklearnim snagama Rusije, misleći na njezine interkontinentalne rakete.

Zapadni dužnosnici okrivili su Rusiju za prijetnju širim ratom kroz provokativne radnje. Zemlje NATO-a prošlog su tjedna rekle da su duboko zabrinute kampanjom hibridnih aktivnosti na tlu vojnog saveza optuživši Moskvu da stoji iza njih i rekavši da predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Peskov je te tvrdnje odbacio kao "nove neutemeljene optužbe upućene Rusiji".

Pročitajte više