Britanci otkrili 5.7 tona kokaina u pošiljci banana

Foto: EPA

U Southampton Portu 8. veljače policija je zaplijenila 5.7 tona kokaina vrijednog 526 milijuna eura. To je najveća zapljena droge klase A ikad u Velikoj Britaniji. Nacionalna agencija za kriminal (NCA) i granični policajci našli su drogu u kontejneru s bananama iz Južne Amerike, prenosi Sky News. Prijašnja rekordna zaplijenila dogodila se u istoj luci 2022., a radilo se o 3.7 tona. 

"Ova rekordna zapljena bit će ogroman udarac međunarodnom organiziranom kriminalu. Ostat će bez golemog profita", rekao je direktor NCA-a Chris Farrimond. "Destinacija ove pošiljke je bila kontinentalna Europa, ali ne sumnjam da bi značajna količina droge završila nazad kod nas", dodao je.

Policajci utvrđuju koja kriminalna mreža je organizirala pošiljku droge u luku u Southamptonu. Otkriveno je da je konačna destinacija pošiljke trebao biti Hamburg u Njemačkoj. NCA procjenjuje da bande u Britaniji od prodaje droge godišnje zarađuju u prosjeku 4.7 milijardi eura.

"NCA presreće međunarodne mreže kod nas i u inozemstvu, zaustavljamo ih na svakom koraku", rekao je Farrimond i naglasio da je za ovu misiju ključna međunarodna suradnja.

Glasnogovornik NCA-a rekao je da je krijumčarenje kokaina blisko povezano s nasiljem u lancu nabave. Ministar migracija i granica Tom Pursglove rekao je da vlada ima nultu dozu tolerancije za krijumčarenje drogama. "Ova zapljena jasno poručuje kriminalcima da ćemo ih uloviti", rekao je. "Naša granična policija neumorno radi na zaštiti granica i održanju javne sigurnosti.

Pročitajte više