Britanci udvostručuju cijenu za plastične vrećice u trgovinama

Ilustracija: EPA

KUPCI širom Velike Britanije će uskoro morati plaćati dupli iznos za jednokratne plastične vrećice i to u svim trgovinama u toj zemlji. 

Plan je to Ministarstva za okoliš koji prenosi Independent, a koji javlja da će se iznos za jednokratne plastične vrećice s povećati s 40 lipa na 80 lipa (s 5 penija na 10 penija op.a.). 

Ove mjere Michaela Govea usmjerene su smanjenju potrošnje plastike, a prema procjenama koje prenosi Independent, Britanci godišnje u manjim trgovinama uzimaju oko 3,6 milijarde plastičnih vrećica koje se ne naplaćuju. 

Naime, prema trenutnom zakonodavstvu u manjim trgovinama, plastične vrećice se uopće ne plaćaju dok se u većim plaćaju 40 lipa. No, prema najavljenim promjenama, plastične vrećice će se plaćati u svim trgovinama i to u iznosu od 80 lipa.

Promjena stupa na snagu 2020. godine

Independent javlja i kako su trgovinski sindikati koji predstavljaju oko 40.000 manjih trgovina izvijestili kako su manje trgovine svojevoljno počele naplaćivati plastične vrećice po 40 lipa. Ipak tu se radi o broju manjem od petine manjih i srednjih trgovina u Velikoj Britaniji kojih je ukupno oko 235.000. 

Promjene koje vlada najavljuje stupaju na snagu u siječnju 2020. godine. Theresa May je u kolovozu ove godine obećala da će vlada održati konzultacije o promjenama cijene za jednokratne vrećice do kraja godine.

"Naplata cijene od 40 lipa za jednokratne vrećice bila je iznimno uspješna u smanjenu količine plastike koju koristimo svaki dan. Maknuli smo oko 15 milijardi plastičnih vrećica iz prometa. Ali želimo napraviti još više kako bismo zaštitili naš dragocjeni planet te stoga danas objavljujemo kako ćemo ubrzati promjenu", rekao je Gove.

Iznos plaćen za vrećice ide u dobrotvorne svrhe

Naplata plastičnih vrećica u iznosu od 40 lipa počela je 2015. godine u Velikoj Britaniji, a novac koji se skupi od te naplate ide u dobrotvorne svrhe.  Predstavnik udruge maloprodajnih trgovina, James Lowman rekao je tim povodom za Independent kako oni pozdravljaju vladine planove.

"Ova mjera se pokazala jako učinkovitom u smanjenju otpada, a pritom se i prikuplja novac za lokalne, nacionalne i okolišne zaklade. 

"Oko polovine malih trgovina u Engleskoj već naplaćuju jednokratne vrećice svojevoljno, a široka je i potpora obveznom uvođenju naplate", dodao je. 

Oceanografkinja: Uočili smo pad plastičnih vrećica u okolišu

Oceanografkinja dr. Laura Foster je za Independent poručila kako se nada da će doći do ove promjene. Udruženje za očuvanje mora u kojemu je Foster šefica odjela za čistoću mora pratilo je utjecaj uvođenja naplate od 40 lipa za plastične vrećice. 

"Uočili smo kako je od uvođenja naplate u Velikoj Britaniji smanjen broj plastičnih vrećica na plažama. Isto javljaju i rezultati studija provedenih na kopnu. Svi smo uočili pad plastičnih vrećica u okolišu. Stoga i znamo da zakoni mogu direktno utjecati na količinu plastike koju nalazimo na plažama i u oceanima", rekla je. 

U međuvremenu u Velikoj Britaniji traje kampanja kojom se pokušava osvijestiti škole da do 2022. godine prekinu s upotrebom jednokratne plastike. 

Ministar obrazovanja, Damian Hinds, pozvao je ravnatelje škola da prestanu koristiti plastične slamke, boce i pakiranje hrane u plastiku te da se okrenu održivijim alternativama. 

"Na mom prvom posjetu školi na funkciji ministra obrazovanja, prvo pitanje koje mi je jedan učenik postavio bilo je što možemo učiniti da smanjimo utjecaj plastike na okoliš", ispričao je i dodao kako je smanjenje korištenja plastike važno pitanje koje interesira cijelo društvo.

Pročitajte više