Britanija će barem još dvije godine zadržati velik broj EU zakona

Foto: EPA

Ujedinjeno Kraljevstvo još će najmanje dvije godine zadržati tisuće zakona Europske unije, priopćila je britanska vlada, postavljajući nove rokove za više puta odgađan proces uklanjanja zakona EU nakon Brexita, prenosi Reuters.

Velika Britanija izvorno je namjeravala do kraja 2023. ukloniti sve zadržane zakone EU (REUL), kao vodeću politiku tvrdokornih zagovornika Brexita, ali na čiju je opasnost zbog pravne nesigurnosti i birokratskog kaosa upozoravao privatni sektor.

"Do ljeta 2026. reforma ili opoziv"

Prošlog svibnja vlada je odustala od tog plana, umjesto toga predloživši opoziv samo 600-tinjak zakona EU do kraja 2023.

U ponovnom priopćenju vlade u ponedjeljak rečeno je da će u 2024. "opozvati ili izmijeniti oko 500 instrumenata" i da se nada preispitati ili ukinuti više od polovice tih zakona do lipnja 2026.

"Vlada je na putu da do lipnja 2026. reformira ili opozove više od polovice cjelokupnog REUL-a prikupljenog u više od 40 godina koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo članica EU", navodi se u izvješću ministarstva gospodarstva.

"Iako je mnogo postignuto, još preostaje mnogo toga učiniti"

Državno praćenje zadržanih zakona EU (REUL) pokazuje da je trenutačno 33% od 6757 zadržanih zakona izmijenjeno, zamijenjeno ili ukinuto.

Tajnica za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoch izjavila je da vlada "smanjuje broj novih propisa i osigurava da je širi regulatorni okvir učinkovit i da odgovara svrsi".

"Iako je mnogo postignuto, još preostaje mnogo toga učiniti", rekla je u uvodu izvješća.

Pročitajte više