Britanija: Iran vjerojatno poslao dodatne dronove kamikaze u Rusiju

Foto: EPA

Rusija je nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku "kamikaza bespilotnu letjelicu" protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Britanski dužnosnici su u svom dnevnom vojnoobavještajnom izvješću na Twitteru napisali da napadi upućuju na to da je "Rusija vjerojatno počela dobivati redovite obnove zaliha manjim brojem" bespilotnih letjelica "Shahed OWA-UAV".

Vjeruju da postoje dvije lokacije za lansiranje bespilotnih letjelica

Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje.

"Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine", stoji u objavi na Twitteru.

"Također je vjerojatno riječ o novom pokušaju da se rastegne ukrajinska protuzračna obrana", dodaje se.

ISW: Putin pokušava iskoristiti strahove Zapada od nuklearne eskalacije

Američki Institut za ratne studije (ISW) je u međuvremenu nazvao nevažnom najavu planova Kremlja da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji u odnosu na rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava iskoristiti strahove Zapada od nuklearne eskalacije raspoređujući taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju", prema Institutu.

Putin je jučer rekao da će taktičko nuklearno oružje biti smješteno u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva usuglasili glede te odluke.

Institut je u svojoj najnovijoj procjeni rekao da nastavlja "smatrati da je Putin akter koji izbjegava rizik i koji neprestano prijeti da će iskoristiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio odlučnost Zapada".

Pročitajte više