Britanija: Rusi bombardiraju naseljena područja, to pokazuje šteta kod Kijeva

Foto: EPA

RAZMJERI štete koju su ostavile ruske trupe sjeverno od Kijeva oslikavaju koliko je ruska vojska spremna koristiti topništvo nad naseljenim područjima, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću. Dodaju da će se Moskva vjerojatno više oslanjati na topništvo u Donbasu u nadolazećim tjednima.

"U regiji Černihiv, sjeverno od Kijeva, procjenjuje se da je oko 3500 zgrada uništeno ili oštećeno tijekom ruskog napredovanja prema glavnom gradu Ukrajine. Oko 80 posto štete pričinjeno je na stambenim zgradama. Ovo pokazuje koliko je Rusija spremna koristiti topništvo u naseljenim područjima", pišu Britanci. 

"Rusija je vjerojatno pribjegla sve većem oslanjanju na neselektivno topničko bombardiranje zbog ograničene sposobnosti ostvarivanja ciljeva i nespremnosti da riskira leteći borbenim zrakoplovima rutinski izvan vlastite crte bojišnice. U nadolazećim tjednima Rusija će se vjerojatno nastaviti uvelike oslanjati na masovne topničke napade dok pokušava vratiti zamah u svom napredovanju u Donbasu", dodaje se u izvješću.

Pročitajte više