Britanija u panici

BRITANIJA je stavljena u stanje visokog opreza dan nakon što je u Londonu pronađen teroristički laboratorij i ubojiti otrov za masovno uništenje.

Zbog straha da je skupina Alžiraca kod kojih je pronađen otrov povezana s terorističkim skupinama, te da možda nije pronađen sav otrov, vlada moli građane da budu "na oprezu, ali ne u panici".

Sumnja se da bi mogli uslijediti teroristički napadi u vidu postavljanja otrova na napučene gradske lokacije.

O ozbiljnosti situacije svjedoče naslovnice najčitanijih engleskih dnevnika, pa tako Sun piše da je otkrivena "tvornica smrti", dok je naslov Daily Mirrora "Ovdje je" (terorizam - op.a.).

Bioterorističko oružje iz planova bin Ladena

Ricin se smatra mogućim biološkim oružjem odnosno bioterorističkim agensom. Planovi o masovnom uništenju koje je izradio Osama bin Laden i al-Qaida, a koji su pronađeni u Kabulu 2001. godine, spominjali su i racin. Poznato je da je i Irak uključio taj otrov u svoj program izrade  oružja za masovno uništenje.

Britanski liječnici upozoreni su da dobro prate sve nuspojeve pacijenata i ljudi koji dolaze na preglede, zbog straha da bi neki mogli biti otrovani tim otrovom.

Iako je ricin poznat kao ubojit otrov, no stručnjaci ističu da on nije pogodan za masovno uništenje, već se isključivo koristi za ubojstva pojedinaca.

Protiv ricina ne postoji poznati protuotrov, a lako ga je proizvesti i uskladištiti. Za izazivanje smrti potrebne su tek male količine ovog otrova uzete inhalacijom, gutanjem ili pak injekcijom. Kod otrovanih osoba javljaju se simptomi slični prehladi. Ovisno o slučaju, smrt može nastupiti od 36 do 48 sati nakon trovanja.

Policija traga za još tri osobe

Britanska policija za borbu protiv terorizma u nedjelju je u jednom stanu u sjevernom Londonu, četvrt Wood Green, pronašla manju količinu ricina. U tijeku je istraga i ispitivanje šest muškaraca, vjerojatno Alžiraca, koju su uhićeni u akciji. Jedna žena je puštena.

U pretresu stana pronađena su zrna biljke ricinus i oprema za izradu ricina. Sumnja se da je stan bio laboratorij za proizvodnju ricina.

No, istraga bi trebala utvrditi je li pronađeni otrov proizveden u stanu, te jesu li uhićeni povezani sa al-Qaidom ili nekom drugom terorističkom organizacijom.

Policija traga za još tri muškarca za koje se sumnja da su umiješani.

Jedna od mogućnosti koje navodi policija je da su uhićeni imali veliku količinu ricina koju su trojica premjestili na sigurnije mjesto.

Posljednji slučaj ubojstva ricinom u Velikoj Britaniji zabilježen je još 1978. godine. Tada su navodno agenti KGB-a zatrovanom oštricom kišobrana ubili bugarskog disidenta Georgia Markova. 

Pročitajte više