Britanija uvela nove sankcije: Može zadržati zrakoplove koje unajmljuju bogati Rusi

VELIKA BRITANIJA je objavila niz novih sankcija koje se tiču ruskih zrakoplova i izvoza svemirske i zrakoplovne tehnologije.

Sada britanske vlasti imaju pravo zadržati sve ruske zrakoplove u zemlji ili odrediti da se radi o kaznenom djelu jer su letjeli ili sletjeli na području Ujedinjenog Kraljevstva. Ministri su kazali da se ove sankcije zapravo odnose na pojedince bliske Putinu, a već sada je pod istragom jedan zrakoplov koji je sletio u zračnu luku Farnborough.

Sankcije također zabranjuju sav britanski izvoz zrakoplovne ili svemirske tehnologije u Rusiju.

Ministrica vanjskih poslova, Liz Truss, je prilikom najave novih mjera kazala da će one nanijeti daljnju "ekonomsku bol Rusiji i onima bliskim Kremlju". Dodala je da će vlada nastaviti podržavati Ukrajinu i "raditi na izolaciji Rusije na međunarodnoj sceni".

Sankcije za oligarhe

Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je da je Velika Britanija "jedna od prvih zemalja koja je zabranila slijetanje ruskih zrakoplova te da sada ide korak dalje".

"Sada idemo korak dalje, odredili smo da je prelijetanje ruskih zrakoplova kroz britanski zračni prostor kazneno djelo. Nastavit ćemo raditi na tome da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom užem krugu onemogućimo normalan život sve dok pate nedužni Ukrajinci", kazao je Shapps.

Urednik BBC-ja, Nick Watt, objasnio je da ove sankcije nisu usmjerene na zrakoplove u ruskom vlasništvu, kojima je već zabranjen let u Ujedinjeno Kraljevstvo, već na "sivu zonu" privatnih zrakoplova koji su registrirani u nekoj trećoj zemlji, a koje iznajmljuju bogati Rusi.

Rekao je da je zrakoplov u privatnoj zračnoj luci Farnborough pod istragom jer vlasti smatraju da ga koristi ruski oligarh.

Pročitajte više