Britanija uvela sankcije ruskom pukovniku, zapovjedniku tenkovske divizije

Foto: Profimedia

VELIKA Britanija uvela je sankcije ruskom pukovniku, koji zapovijeda tenkovskom divizijom ruske vojske koja je na bojišnici od početka invazije Ukrajine krajem veljače. Pukovniku Ramilu Rakmatuloviču uvedene su sankcije zbog uloge koju je odigrao na mjestu zapovjednika 90. tenkovske divizije, objavio je britanski Foreign Office.

Najavljujući sankcije na još 30 pojedinaca diljem svijeta, Foreign Office ih je opisao kao "korumpirane političke figure, kršitelje ljudskih prava i počinitelje seksualnog nasilja u konfliktu". Nove sankcije su koordinirane s međunarodnim partnerima kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv korupcije te Svjetskim danom ljudskih prava.

"Moramo promovirati slobodna i otvorena društva"

"Naša je dužnost promovirati slobodna i otvorena društva diljem svijeta", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pa dodao: "Sankcije koje uvodimo danas su novi korak prema razotkrivanju onih koji stoje iza strašnih kršenja najosnovnijih ljudskih prava.

"Posvećeni smo korištenju svakog raspoloživog pritiska koji nam je na raspolaganju kako bismo osigurali budućnost slobode umjesto straha", rekao je britanski ministar.

Pročitajte više