Britanija uvela sankcije srpskom trgovcu oružjem i potpredsjedniku Srpske liste

Foto: Interpol/Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

TRGOVAC oružjem Slobodan Tešić, potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović nalaze se na listi osoba protiv kojih je ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije uvelo sankcije, piše srpski N1.

Kako je navedeno na web stranicama ministarstva, ministar James Cleverly najavio je novi val sankcija koje su usmjerene na "korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinitelje seksualnog nasilja u sukobu". "Ovaj val sankcija, u koordinaciji s međunarodnim partnerima, obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava", stoji u priopćenju.

Puneći džepove korupcijom i krađom, korumpirani akteri imaju korozivni efekt na zajednice oko sebe - podrivaju demokraciju i uskraćuju zemljama vitalne resurse radi vlastite dobiti, navedeno je na web stranici. Pišu i da je Milan Radoičić, poduzetnik koji se bavi građevinskom industrijom i potpredsjednik Srpske liste, profitirao od prisvajanja državnih ugovora i iskoristio svoj utjecaj da svojim građevinskim kompanijama dodjeljuje unosne ugovore.

Krađa od države, podmićivanje...

Navodi se i da  Zvonko Veselinović, "biznismen građevinske industrije na Kosovu", koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava. Dalje navode da je Slobodan Tešić, značajan trgovac oružjem iz Srbije, optužen za podmićivanje glavnog državnog tužitelja druge zemlje.

Tešić je poznat po tome što je oružje prodavao u više svjetskih sukoba, posebice u Africi, a hrvatskoj je javnosti postao poznat kada je otkriveno da je oružjem koje je slao preko Rijeke naoružavao Al-Kaidu.

Na stranicama se navodi da paket sankcija podrazumijeva pojedince uključene u "širok spektar kriminalnih aktivnosti - uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zvjerstva“. Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih, svuda, dodaje se u priopćenju.

"Naša je dužnost da promoviramo slobodna i otvorena društva širom svijeta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnjusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo upotrebi svake poluge koja nam je na raspolaganju da osiguramo budućnost slobode nad strahom“, priopćio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije.

Pročitajte više