Britanija uvodi doživotni zatvor za vozače koji ubiju nekoga na cesti

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

IDUĆI tjedan u Velikoj Britaniji nastupaju promjene zakona zbog kojih bi vozači koji su vozilom nekoga usmrtili mogli dobiti doživotnu kaznu zatvora. Izmjene stupaju na snagu u utorak u sklopu Zakona o policiji, kriminalitetu, kazni i sudovima.

BBC piše da će suci moći izreći doživotne kazne za opasne vozače koji su nekoga ubili u prometu i vozače koji su to učinili pod utjecajem droge i alkohola. Maksimalna kazna za one koji skrive nesreću sa smrtnim slučajem trenutačno iznosi 14 godina. 

"Odgovorni će se sada suočiti s mogućnošću života iza rešetaka", rekao je britanski ministar pravosuđa Dominic Raab.

Strože kazne i vozačima zbog kojih netko završi s teškim tjelesnim ozljedama

Novi zakon donosi kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda neopreznom vožnjom. To znači da će vozači koji su nekome nanijeli dugotrajne ili trajne ozljede također biti osuđeni na strože kazne. Predložena izmjena zakona prvi put je objavljena 2017. godine.

Povećanje kazne će se odnositi na prekršaje u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, ali ne i u Sjevernoj Irskoj, koja ima zasebne zakone o sigurnosti na cestama.

"Previše života je izgubljeno zbog nesmotrenog ponašanja za volanom... Obitelji su razorene", rekao je ministar Raab. 

"Zaslužuju najstrože kazne jer svojim postupcima drugima uzimaju život"

"Vozači koji se loše ponašaju na cestama opasnost su za sve nas. Oni zaslužuju najstrože kazne jer svojim postupcima drugima uzimaju život. Nadam se da će prijetnja doživotnom robijom biti dovoljna da natjera one koji neoprezno voze da promijene svoj način ponašanja u prometu. Ubojstvo iz nehaja već predviđa kaznu doživotnog zatvora, što znači da za ubojstvo osobe automobilom može vrijediti ista kazna", rekao je Steve Gooding, direktor humanitarne organizacije RAC.

Britanska vlada je rekla da želi osigurati da kazne odražavaju težinu zločina i da će državno tužiteljstvo i dalje optuživati za ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja ako postoje dokazi da je vozilo korišteno kao oružje za ubojstvo ili nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više