Britanija zaustavila prodaju tvrtke po čijim su nacrtima rađeni čipovi za mobitele

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

BRITANSKA vlada zaustavila je prodaju domaćeg projektanta čipova ARM Holdingsa američkoj grupi Nvidia kako bi proučila moguće posljedice po nacionalnu sigurnost.

Ministar za digitalni sektor, kulturu, medije i sport Oliver Dowden rekao je jučer da je vlasnika ARM-a japanski financijski konglomerat Softbank obavijestio o suspenziji transakcije.

"U sljedećem koraku, kako bih dobio relevantne informacije, neovisno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja Ujedinjenog Kraljevstva pripremit će izvješće o implikacijama transakcije, što će pomoći pri donošenju daljnjih odluka", rekao je Dowden.

ARM je veliki igrač u svjetskom sektoru poluvodiča, ključnom za brojne tehnologije, od umjetne inteligencije i kvantnog računanja do 5G telekomunikacijskih mreža. Čipovi bazirani na njegovim nacrtima ugrađeni su u gotovo sve pametne telefone i u milijune drugih uređaja.

Poluvodiči 'nose' i ključnu britansku infrastrukturu i sastavni su dio tehnologije povezane s vojnim i pitanjima nacionalne sigurnosti, priopćila je vlada, dodajući da su u donošenje odluke o intervenciji bili uključeni i dužnosnici za nacionalnu sigurnost.

Nvidia: Sporazum ne otvara značajna pitanja za nacionalnu sigurnost

Regulator za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) analizirat će pitanja konkurencije, nadležnosti i utjecaja sporazuma na nacionalnu sigurnost, a izvješće će biti završeno do 30. srpnja, priopćila je vlada.

Dowden će potom odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo sporazumu, uz uvjete ili bez njih, ili će biti potrebna dulja i detaljnija istraga.

Nvidia smatra da sporazum ne otvara značajna pitanja vezana za nacionalnu sigurnost.

"Nastavit ćemo blisko surađivati ​​s britanskim vlastima, kao što smo to činili još od objave sporazuma", objavila je najveća američka kompanija za proizvodnju čipova po tržišnoj kapitalizaciji.

ARM je osnovan i sjedište mu je u sveučilišnom gradu Cambridgeu. Ne proizvodi čipove, već je osmislio skup osnovnih uputa za projektiranje računalnih jezgri.

Licence za nacrte i tehnologiju čipova prodao je kupcima poput Qualcomma, Applea i Samsung Electronicsa.

Pročitajte više