Britanija želi uključiti hrpu manjinaca u vojsku. Bivši časnici: Opasno woke ludilo

Ilustracija: EPA

Britanski ministar obrane "bijesan" je nakon što je objavljeno da vojska želi ublažiti sigurnosnu provjeru za regrute iz inozemstva kako bi potaknula raznolikost i inkluziju, piše The Sunday Telegraph. Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva traže povećanje zastupljenosti etničkih manjina jer konstantno ne uspijevaju postići ciljeve novačenja. 

Novine tvrde da su imale uvid u dokument pod naslovom "The British Army's Race Action Plan", koji opisuje niz "akcija" za povećanje zastupljenosti manjina i opisuje sigurnosne provjere kao "glavnu prepreku osoblju koje nije iz Ujedinjenog Kraljevstva". 

U smjernicama se obećava preispitivanje sigurnosnih provjera kako bi se povećala zastupljenost manjina u obavještajnim i časničkim zborovima, što su uloge koje imaju "nekontroliran pristup tajnoj imovini". Ministar Shapps navodno je bio "bijesan" zbog otkrića i "spreman je ući u bitku". 

Ministar: Neće biti snižavanja zahtjeva za provjeru

"Naređujem reviziju politike raznolikosti i inkluzivnosti u Ministarstvu obrane. Želimo da ljudi iz svih sredina služe u našoj vojsci, ali čini se da su neke politike više posljedica agende nego cilja praktičnog poboljšanju života naših predanih vojnika i vojnog osoblja", izjavio je Shapps. 

"Tijekom mog mandata sigurno neće biti snižavanja zahtjeva za sigurnosnu provjeru. Nitko ne bi trebao biti uvrijeđen time što je religija dio provjere. Ne morate biti kršćanin da biste cijenili i poštivali povijest i tradiciju Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je. 

Izvor iz Ministarstva obrane također je dao izjavu za The Sunday Telegraph. "Postoje kadrovska pitanja koja treba riješiti u oružanim snagama, ali neke od tih politika odnose se na woke agendu i ekstremno kritičke rasne teorije", istaknuo je. 

Bivši vojni časnici: Ovo je opasno ludilo

"To su ljevičarske ideje koje su procurile u državnu službu i one u najboljem slučaju odvlače pažnju, a u najgorem truju širu raspravu", nastavio je. Dvanaest bivših visokih vojnih časnika kritiziralo je ublažavanje sigurnosnih provjera kao "opasno ludilo" u otvorenom pismu ministru obrane.

"Među ludošću guranja woke ideja oko upotrebe 'rodno neutralnih' zamjenica ili dopuštanja muškim vojnicima da nose šminku ili lepršave uvojke na paradama kako bi naglasili svoju ženstvenu stranu, izdvajamo zloću politike koja razvodnjava sigurnosne provjere kako bi se povećala zastupljenost etničkih manjina", napisali su.

"S islamizmom i drugim ekstremizmom koji se raširio, ovo nije ništa drugo do opasno ludilo", uvjereni su. 

Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je: "Naš prioritet je zaštita nacionalne sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva i osiguravanje operativne učinkovitosti naših oružanih snaga. Sigurnost shvaćamo izuzetno ozbiljno i osiguravamo da sve osoblje prođe odgovarajuću sigurnosnu provjeru, od slučaja do slučaja."

Pročitajte više