Britanka koja je zalila bivšeg dečka kiselinom osuđena, on je eutanaziran

Foto: Avon And Somerset Police

BERLINAH Wallace, Britanka koja je zalila svog bivšeg dečka kiselinom zbog ljubomore, osuđena je na doživotni zatvor za svoj “sadistički i zli” napad.
 
Wallace je zalila Marka van Dongena sumpornom kiselinom dok je spavao u krevetu u njenom stanu, motivirana ljubomorom i bijesom nakon što ju je ostavio i počeo vezu s drugom ženom, izvještava Guardian. Van Dongen i Wallace, koja je bila skoro 20 godina starija od njega, bili su u višegodišnjoj vezi.
 
Nakon 12 godina može biti puštena uvjetno
 
Sud u britanskom gradu Bristolu odredio je da mora provesti u zatvoru najmanje 12 godina prije nego što može biti razmotrena za uvjetno puštanje na slobodu. 
 
Stravični zločin dogodio se 23. rujna 2015. u Bristolu. Van Dongen, 29-godišnji inženjer iz Nizozemske koji je živio u Velikoj Britaniji, pretrpio je “katastrofalne ozljede koje su mu promijenile život”, kako ih je opisala sutkinja Nicola Davies. Kiselina mu je izgrizla 25 % površine tijela, lice mu je bilo potpuno izobličeno, ostao je paraliziran od vrata nadolje i gotovo slijep, a lijeva noga morala mu je biti amputirana od koljena nadolje. 
 
Njegov otac Kess van Dongen kaže da je, kad je došao u bolnicu vidjeti svog sina, ovaj zavapio: “Ubijte me odmah, ako mi lice bude ovako izgledalo, ne želim živjeti.” Osoblje bolnice reklo je da nikad nije vidjelo takve ozljede kod pacijenta.
 
 
Zalila dečka kiselinom dok je ležao u krevetu u boksericama
 
Van Dongena je njegova bivša djevojka nagovorila da dođe u njen stan koristeći “emotivnu ucjenu” i pokušala ga je nagovoriti da joj se vrati. Kako je sama priznala, odlučila se za napad kad je postalo jasno da je ostavlja. Sutkinja je također naglasila kako je jasno da Wallace nije slučajno kupila kiselinu, nego je njena osveta bila “planirana, sadistička, zlobna i okrutna”. 
 
“Izabrali ste vrijeme za napad. Dogodio se kad je Mark van Dongen, koji je nosio samo bokserice, spavao u krevetu koji ste dijelili u svom stanu. Ranjiv, gotovo gol, probudio se, ali nije imao priliku izbjeći vaš napad kiselinom, koji je prije svega bio usmjeren na njegovo lice i tijelo”, rekla je sutkinja Davies osuđenoj i dodala: “Vaša namjera bila je spaliti, izobličiti i učiniti invalidnim Marka van Dongena kako ne bi bio atraktivan nijednoj drugoj ženi. To je bio čin čistog zla.”
 
Eutanaziran prošle godine zbog neizdržive patnje
 
U idućih 15 mjeseci Van Dongen je prolazio iznimno tešku fizičku i psihičku agoniju, Nakon što je dobio i upalu pluća zbog koje mu je u grlo trebala biti umetnuta cijev za izvlačenje tekućine koja se nakupljala, što je značilo da više neće moći ni govoriti, odlučio je okončati svoj život. Prijavio se za eutanaziju u Belgiji, gdje je medicinski potpomognuto okončanje života legalno. Liječničko povjerenstvo u Belgiji zaključilo je da Van Dongen trpi “neizdrživu fizičku i psihičku patnju unatoč maksimalnoj medicinskoj potpori” i odobrila mu eutanaziju koja je izvedena 2. siječnja 2017.
 
Sutkinja je također napomenula da je Wallace pažljivo planirala i svoju obranu, tvrdeći da je kiselinu zapravo Van Dongen ulio u čašu pored kreveta i da ju je onda ona slučajno izlila po njemu nakon svađe, misleći da prolijeva čašu vode. Njen odvjetnik također je osporavao optužbu za ubojstvo, argumentirajući da je belgijski liječnik, a ne Wallace, usmrtio Van Dongena. Optužba za ubojstvo na kraju je odbačena, a Wallace je osuđena za namjerno bacanje korozivne supstance. 
 
Velika Britanija posljednjih godina ima velikih problema sa sve češćim i bezobzirnijim napadima kiselinom, zbog čega je vlada promijenila klasifikaciju sumporne kiseline za čiju kupnju će odsad biti potrebna licenca. Dosad ju je, naime, mogao kupiti bilo tko u specijaliziranoj trgovini. 

Pročitajte više