Britanska ministrica: Vlade koriste EU da bi zaobišle nacionalnu demokraciju

Foto: Hina

VLADE koriste Europsku uniju kako bi zaobišle nacionalnu demokraciju i progurale zakone koje nacionalni parlamenti ne bi usvojili, priznala je ministrica britanskog Home Officea.

Karen Bradley je na skupu konzervativnih stranaka rekla da druge zemlje ponekad traže od britanskih zastupnika da kroz Europski parlament proguruju zakone koje bi blokirali nacionalni zakonodavci i kao primjer navela obavezu popisivanja svih putnika na europskim letovima za koju tvrdi da se gura kroz EP na zahtjev neimenovane članice EU.

"Kad sjednem i razgovaram sa svojim partnerima i ministrima iz europskih zemalja o popisivanju putnika sasvim je jasno da sve te zemlje na razini vlade također žele liste ali ih ne mogu osigurati kroz nacionalne parlamente," rekla je na skupu proeuropske Konzervativne grupe.

"Oni ne mogu nešto kao listu putnika dobiti kroz nacionalne parlamente, pa nam kažu – možete li molim vas pomoći da ovo dobijemo na europskoj razini. Jedna od naših zastupnica, Timothy Kirkhope, gura zakon o listi putnika kroz Europski parlament dok mi ovdje razgovaramo".

Nametanje političke volje

Bradley kaže da se EU generalno može "iskoristiti za našu prednost" kada je riječ o usvajanju zakona koje želi vlada, ali ne i građani.

"Mi trebamo koristiti EU i odnose koje imamo sa zemljama članicama, moć Europskog parlamenta i Komisije da proguramo stvari koje želimo i koje će nas učiniti sigurnijima ovdje u Britaniji, na tome radimo u Home Officeu."


Iako javno prepoznata, navedena metoda je već dugo predmet kritike i jedan od razloga zbog kojih političari i euroskeptici poput Nigela Faragea Europsku uniju opisuju kao nedemokratsku i traže povrat nacionalnom suverenitetu. Kolektivno usvojeni europski zakoni imaju primat nad nacionalnim.

Potkopavanje suvereniteta i nacionalne demokracije

Zastupnik Ukipa, Gerard Batten, kaže da se praksa zaobilaženja nacionalnih parlamenata koju je opisala ministrica svodi na ignoriranje javnosti.

"Ovo je čvrst dokaz da vlada koristi EU kako bi potkopala nacionalnu demokraciju," rekao je Batten za Independent. "To također pokazuje zašto političke elite toliko vole EU. To znači da one mogu ignorirati javnost i dobiti što požele." 

Sličnog je stava i novi lider britanskih laburista, Jeremy Corbyn, koji je kroz karijeru također tražio reforme čiji bi rezultat bila demokratičnija Europa.

Prvi dan konferencije konzervativaca u Manchesteru je popraćen masovnim prosvjedom oko 60,000 ljudi protiv mjera štednje i mjerama sigurnosti koje su uključivale policijske snajpere.

Pročitajte više