Britanska premijerka: Moramo okončati rusku invaziju i to jednom i zauvijek

Ilustracija: EPA

BRITANSKA premijerka Liz Truss će na summitu UN-a obećati da će sljedeće godine vojna pomoć Ukrajini biti na razini dosadašnjih 2.3 milijarde funti (oko 2.6 milijardi eura) ili će čak i premašiti taj iznos, pokazujući da želi dodatno osnažiti svoju potporu Kijevu nakon ruske invazije.

Ona će na Općoj skupštini UN-a pozvati čelnike da pomognu da se smanji ruski energetski stisak na Europu.

"UK će i dalje biti uz Ukrajinu"

Truss se uputila u New York samo nekoliko sati nakon pogreba kraljice Elizabete II. označivši brzi povratak britanskoj politici koja je zbog razdoblja žalovanja nakratko pauzirala.

Truss će se u New Yorku u srijedu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ponoviti svoju potporu Ukrajini.

"Ovo je moja poruka narodu Ukrajine: Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti uz vas. Vaša sigurnost je naša sigurnost", rekla je u priopćenju uoči govora na summitu u četvrtak, dodavši da treba stati na kraj ovisnosti o ruskim energentima.

"Moramo surađivati i to okončati jednom i zauvijek", rekla je Truss.

Neće s Bidenom razgovarati o trgovinskom sporazumu

Britanija je drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini.

Drugi zadatak nove britanske premijerke je presložiti tzv. posebne odnose sa SAD-om koji su došli na kušnju nakon Brexita i odluke Londona o jednostranoj promjeni protokola o Sjevernoj Irskoj.

No, kako je kazala, Truss ne očekuje da će na skorašnjem susretu s Bidenom razgovarati i o trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Pročitajte više