Britanska zastupnica dala kontroverznu izjavu o Gazi. Stranka ju suspendirala

Foto: Facebook

Laburistička zastupnica Kate Osamor suspendirana je s dužnosti "stranačkog biča" dok se protiv nje vodi istraga zbog izjave o Gazi. Stranački bičevi, uloga karakteristična za britanski politički sustav, brinu se o disciplini, odnosno da zastupnici dolaze na sjednice i glasaju kako je stranka odlučila. 

Zastupnica Edmontona u sjevernom Londonu trebala bi se danas sastati sa stranačkim dužnosnicima nakon što se ispričala zbog poruke koju je poslala uoči dana obilježavanja ubojstva 6 milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata, piše Guardian.

Objavila ispriku na društvenim mrežama

Osamor je podijelila poruku članovima svoje stranke, poručivši da treba obilježavati Dan sjećanja na Holokaust, ali da se treba prisjetiti i drugih genocida - navodeći Gazu kao jedan od njih. Napisala je kako postoji "međunarodna dužnost" sjećati se žrtava Holokausta, kao i "nedavnijih genocida u Kambodži, Ruandi, Bosni i sada u Gazi".

Kasnije je ipak objavila ispriku. "Dan sjećanja na Holokaust je dan sjećanja na 6 milijuna Židova ubijenih u Holokaustu i genocida koji su se dogodili nakon toga. Ispričavam se za svaku uvredu uzrokovanu mojim spominjanjem tekuće humanitarne katastrofe u Gazi kao dijela tog razdoblja sjećanja", napisala je na X-u. 

Jonathan Reynolds, član laburista, rekao je za Sky News da se Osamor susrela s glavnim stranačkim bičem kako bi razgovarali o njezinim komentarima. "Ono što se događa u Gazi očito je humanitarna katastrofa koja je prepoznata. Ali postoje specifični razlozi zašto se Holokaust smatra ovakvim kakav jest. Važno je toga se sjetiti na Dan sjećanja na Holokaust", naveo je Reynolds. 

Napetosti unutar stranke

"I koliko sam shvatio, Kate se ispričala. Obavila je razgovor s glavnim bičem. Bit će dodatnih razgovora, ali naravno da sve u ovom prostoru shvaćamo krajnje ozbiljno", dodao je. Osvrnuo se i na to hoće li Osamor biti kažnjena. 

"Bit će razgovora o tome, mogu vam reći da su već zakazani. Naravno, kad god imamo ovakvu situaciju, shvaćamo je krajnje ozbiljno", naglasio je. Šef laburista Keir Starmer podržao je "pravo Izraela da se brani" u Gazi od Hamasa, ali je nedavno pozvao na održivi prekid vatre. 

Njegov stav izazvao je napetosti unutar laburista. Mnogi u stranci su ga pritiskali da bude kritičniji prema izraelskoj vojnoj akciji, koja je uzrokovala procijenjenih 24.000 smrti.
 

Pročitajte više