Britanski institut: Hrvatska se mora odreći Podunavlja

NOVO radikalno prekrajanje karte bivše Jugoslavije, odnosno etničko čišćenje prekomponiranjem prostora predložio je “Institut za političke studije” iz Londona. Hrvatska bi se trebala odreći Belog Manastira, Erduta, Borova i Vukovara, a dobila bi Hercegovinu, dok bi Srbima pripalo Podunavlje i Republika Srpska. Vojvođanski Mađari trebali bi se spojiti s Mađarskom, vojvođanski Hrvati prijeći u Hrvatsku, a albanski dijelovi Kosova i Makedonije stopiti se s Albanijom.

Ovaj šokantni prijedlog britanskog “Instituta”, između ostalog, prenio je Tanjug, novosadski Dnevnik te Vjesnik. Predlaže se ne samo prekrajanje granica, već i nova međunarodna konferencija versailleskog tipa na kojoj bi se to temeljito utvrdilo.

Sva sreća da se ne radi o nekom od uglednih londonskih instituta. Naime, Vjesnik je iz prve ruke od autora želio saznati od kuda im ideja za novo prekrajanje granica na Balkanu, no nisu nikoga uspjeli dobiti. Ispada da nitko nije čuo za “Institut za političke studije”. Nepoznat je čak osobama koje se profesionalno zanimaju za prostore bivše Jugoslavije.

Da se ne radi o etabliranom institutu potvrđuje i to što nema svoju web stranicu, te to što se usred radnog dana nitko nije javljao na telefonske pozive. Tek je bio uključen faks.

Prema prijedlogu fantomskog instituta, Hrvatska bi se trebala odreći Vukovara, Belog Manastira, Erduta i Borova, a ta bi se mjesta priključila Srbiji. Bosna i Hercegovina više upoće ne bi trebala postojati kao neovisna republika, dok bi se Republika Srpska trebala ujediniti sa Srbijom. To bi, kako se navodi, zadovoljilo povijesne želje Srba da kontroliraju teritorij s obje strane Drine.

Srbija bi trebala odustati od nekoliko općina na svom jugu te im dopustiti da se pridruže Kosovu, a zuzvrat bi dobila općine Leposavić, Zubin Potok i Zvečane na sjeveru Kosova, gdje pretežito žive Srbi.

Nadalje, “Institut” predlaže da se Kosovo pripoji Albaniji kako bi bili zadovoljni Albanci, a zapadna područja Makedonije, gdje žive Albanci, također treba spojiti s Albanijom. Albanci nastanjeni u Skopju trebali bi se, kako smatraju autori, preseliti u Tetovo. Predlažu da Makedonija postane nezavisna “Republika Ilindenska Makedonija”, čiji bi suverenitet jamčile susjedne države.

Labavu konfederaciju pod imenom Jugoslavija sačinjavale bi Srbija, Crna Gora, Sandžak i muslimanske regije BiH (“Bošnjakija”).

Kako bi Hrvatska i Slovenija “riješile” svoje probleme, "Institut" predlaže da Slovenija Hrvatskoj ustupiti sela u kojima žive Hrvati, a Hrvatska odustane od nuklearke Krško.

Čini se da bi novo prekrajanje granica na Balkanu Srbiji trebalo osigurati ono što nije uspjela provesti etničkim čišćenjem u nedavnim krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, zaključuje Vjesnik. Po svemu sudeći, londonski mozgovi ne mare za činjenicu da je upravo etničko ćišćenje u prošlom desetljeću odnijelo više od 100.000 života.

Pročitajte više