Britanski liječnici: Opasno grijati jaja u mikrovalnoj pećnici

NEMOJTE podgrijavati jaja u mikrovalnoj pećnici, bez obzira jesu li ona kuhana ili pržena, a nemojte ih na taj način ni pržiti, upozorili su britanski liječnici, nakon što je devetogodišnja djevojčica privremeno izgubila vid na jedno oko zbog ozljede nastale od komadića ljuske rasprsnutog tvrdo kuhanog jaja netom izvađenog iz mikrovalne pećnice.

Liječnici dviju britanskih bolnica - bolnice Queen Mary u gradu Sidcup u pokrajini King i bolnice Kings College iz Londona - upozoravaju kako bi proizvođači mikrovalnih pećnica u priručnicima o aparatima trebali istaknuti upozorenje o mogućim ozljedama koje mogu nastati u takvim situacijama.

U članku objavljenom u British Medical Journal liječnici su izvijestili kako komadići rasprsnutog jajeta prethodno podgrijanog u pećnici mogu izazvati lakše ili teže ozljede te opekline različitih stupnjeva na licu, kapcima ili rožnici.

Britanski su oftalmolozi u članku opisali spomenuti slučaj. Djevojčica je ranije kuhano jaje neoljušteno stavila u mikrovalnu pećnicu na najjaču snagu 40 sekundi, a kad ga je izvadila iz pećnice ono se rasprsnulo pogodivši je u predio lica i desno oko. Posljedica su bile perforacija rožnice i puknuće šarenice. Nakon tromjesečnog liječenja vid joj se vratio, a liječnici pozivaju proizvođače da upozorenja istaknu na vidljivo mjesto na samoj pećnici.

Pročitajte više