Britanski ministar: Napadi na bolnice u Ukrajini su ratni zločin

BRITANSKI ministar zdravstva Sajid Javid jutros je gostovao na Sky Newsu upravo u vrijeme kad je objavljeno da su umrle beba i trudnica koja je bila u rodilištu u Mariupolju koje je bilo bombardirano.

Na pitanje je li bombardiranje ove bolnice bilo ratni zločin, Javid je rekao: "Da, mislim da jest. To je užasan zločin, to je ratni zločin jer prema međunarodnom pravu ne možete napadati zdravstvene ustanove i bolnice."

Javid je rekao da najnovije informacije Svjetske zdravstvene organizacije govore da je 31 zdravstvena ustanova granatirana diljem Ukrajine, uključujući onkološku bolnicu.

 

"Jedine lažne vijesti su sve što čujemo od Rusije"

Upitan o ruskim tvrdnjama o lažnim vijestima, Javid je rekao: "Jedine lažne vijesti su sve što čujemo od Rusije. Možemo sami vidjeti što se zapravo događa."

Na pitanje o ruskim projektilima nedaleko od poljske granice, Javid je rekao da su svi bili vrlo jasni: "Ako dođe do napada na bilo koju zemlju NATO-a, čak i samo ruski vojnik primiriši teritoriju NATO-a, onda će to biti rat s NATO-om, a NATO će odgovoriti."

Javid je otkrio kako je 21 ukrajinsko dijete došlo u Veliku Britaniju, gdje će se liječiti, i dodao je da mogu ostati koliko god bude potrebno.

Prvobitno su dobili šestomjesečne vize koje će se produžiti na najmanje tri godine. Rekao je da je s djecom ušlo ukupno 49 osoba, uključujući roditelje i njegovatelje.

Pročitajte više