Teška optužba britanskog ministra: Putin je osobno naredio ubojstvo nervnim plinom

Foto: Hina/EPA  

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Boris Johnson danas je rekao da je veoma vjerojatno da je sam ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o upotrebi vojnog nervnog otrova u napadu na bivšeg dvostrukog agenta u Engleskoj. 

"Nemamo ništa protiv samih Rusa, a rezultat ovih događaja neće biti rusofobija", rekao je Johnson novinarima. "Naš spor je s Putinovim Kremljom i njegovom odlukom - a mi mislimo da je to vrlo vjerojatno bila njegova odluka - da koristi nervni otrov na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva, na ulicama Europe prvi put od Drugog svjetskog rata", istaknuo je britanski ministar. 
 
Premijerka Theresa May je u srijedu istaknula kako je Rusija odgovorna za pokušaj ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer. 
 
May je dodala kako je tragično da je Putin, koji će u nedjelju najvjerojatnije četvrti put osvojiti predsjednički mandat, odabrao djelovati na taj način. 
 
Kremlj odgovorio kako su Johnsonove izjave šokantne
 
Nedugo nakon Johnsonovih izjava Kremlj je objavio kako su njegove optužbe šokantne, prenosi novinska agencija TASS.
 
"Bilo kakva referenca ili spomen našeg predsjednika u tom kontekstu je šokantna i neoprostivo je kršenje diplomatskih pravila pristojnog ponašanja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov. 
 
Rusija odbacuje bilo kakvu krivnju za incident te je čak optužila London da je lažirao taj napad kako bi pokrenuo antirusku histeriju. 
 
Odnosi između dviju država pogoršali su se nakon ubojstva bivšeg KGB-ovog agenta Aleksandra Litvinenka radioaktivnim polonijem, 2006. u Londonu. Britanska istraga je zaključila kako je to ubojstvo vjerojatno odobrio Putin, što je Kremlj odbacio. 
 

Pročitajte više