Britanski obavještajci: Isplativo je pridružiti se ruskoj vojsci. Putin dobro plaća

Foto: Profimedia

U NAJNOVIJEM obavještajnom izvješću ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da je vojna služba u ruskim oružanim snagama postala unosna nakon početka ruske invazije punog opsega u veljači prošle godine. 

"Dana 4. veljače 2022. ruski predsjednik Vladimir Putin primijetio je da je poručnik primao 81.200 rubalja mjesečno. Do listopada 2022. najavio je da će čak i mobilizirani vojnici primati 195.000 rubalja mjesečno. Mnogi mlađi činovi koji služe u Ukrajini sada imaju više od 200.000 rubalja mjesečno. To je preko 2.7 puta više od ruske nacionalne prosječne plaće od 72.851 rublja", stoji u izvješću britanskih obavještajaca.

"Plaća i beneficije su snažan poticaj"

"Usporedbe radi, 2.7 puta prosječna britanska plaća iznosila bi više od 90.000 funti godišnje. Vrlo je vjerojatno da su plaća i dodatne beneficije snažan poticaj kadrovima da se pridruže, posebice onima iz siromašnijih područja Rusije. Međutim, Rusija još uvijek vjerojatno neće ispuniti svoje ciljeve za regrutiranje dobrovoljaca", dodaju. 

Ruski predsjednik naredio je djelomičnu mobilizaciju u rujnu prošle godine kako bi ojačao ruske snage. Tada je objavljeno da Rusija planira pozvati oko 300.000 rezervista, odnosno ljudi koji su prošli vojnu obuku i, kako je naglasio Putin, imaju specijalističke vještine koje su potrebne ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

Pročitajte više