Britanski obavještajci: Rusi oko okupiranih područja grade "zmajeve zube"

Screenshot: YouTube

BRITANSKO ministarstvo obrane je u najnovijem vojnom obavještajnom izvještaju o stanju na ratištu u Ukrajini istaknulo da je Rusija oko okupiranog Mariupolja započela izgradnju objekata u obliku piramide, takozvanih "zmajevih zuba". Osim u Mariupolju, zmajeve zube grade i u Zaporižju te u Hersonu zbog sprječavanja mogućeg prodora Ukrajinaca, navode Britanci.

"Imaju dvije tvornice za proizvodnju betonske piramidalne protutenkovske konstrukcije, poznate kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su vjerojatno postavljenu između Mariupolja i sela Nikolske te od sjevera Mariupolja do sela Stari Krim", navodi se u priopćenju britanskog ministarstva obrane.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata termin "zmajevi zubi" označavao je pravilne piramidalne konstrukcije korištene za sprječavanje napredovanja vojski. Britanski obavještajci navode da je Mariupolj dio ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, što je ključna logistička linija komunikacije.

"Rusija učvršćuje linije obrane na okupiranim područjima"

Obavještajci u izvješću navode da su zmajevi zubi dodatno poslani za pripremu obrane u okupiranom Hersonu i Zaporižju te da Rusija učvršćuje linije obrane u okupiranim područjima. Spominju i vlasnika Wagnera, Evgenija Prigožina, koji je 19. listopada zatražio izgradnju utvrđene "Wagnerove linije obrane" u Luhanskoj oblasti koju je okupirala Rusija.

Britansko ministarstvo ističe u izvješću da gradnja zmajevih zuba ukazuje na to da Rusija ulaže velike napore da pripremi obranu u duboko u teritoriju iza svoje linije fronta. Navode da će to vjerojatno spriječiti bilo kakvo brzo ukrajinsko napredovanje u slučaju proboja.

Pročitajte više