Britanski premijer: Projektil ne bi pao na Poljsku da Rusi nisu pokrenuli invaziju

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Rishi Sunak se tijekom tiskovne konferencije na Baliju, gdje se održava summit G20, osvrnuo na pad projektila na poljski teritorij u kojem su poginule dvije osobe. Sunak je rekao kako se incident treba promatrati kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu te da se ništa ne bi dogodilo da Rusi nisu vojno napali Ukrajince, prenosi Sky News.

"Sve dok traje, predstavlja prijetnju našoj sigurnosti i sigurnosti naših saveznika. I dokle god traje, nastavit će uništavati globalno gospodarstvo", izrekao je Sunak svoje mišljenje o ratu. Naglasio je kako cijeli svijet osjeća okrutne posljedice rata koji je pokrenuo Vladimir Putin. Tvrdi da su globalna tržišta hrane ozbiljno poremećena zbog ruskih pokušaja da naruše lance opskrbe žitom.

Sunak je uvjeren kako će svijet tijekom nadolazećih godina pamtiti kako je Putin zanemarivao ljudske živote. Istaknuo je važnost summita G20 u Indoneziji kazavši da je to prilika da se ljudima olakša život. Dodao je kako neće dopustiti Rusima da potkopaju tako važan događaj.

 

Naglasio savezništvo s Poljskom

"Poljska je vjerni saveznik Ujedinjenog Kraljevstva i želio sam iskazati svoje osobno uvjerenje i obvezu da smo nepokolebljivi uz nju i njezin narod ovaj put", osvrnuo se britanski premijer na incident koji se dogodio u Poljskoj.

"Mi smo tu da im pomognemo s onim što im je potrebno i da izrazimo svoje suosjećanje zbog gubitka života koje je njihova zemlja doživjela. Ali to stavlja u surovu stvarnost ono što se dogodilo", zaključio je Sunak.

Pročitajte više