Britanski premijer: Da je Putin došao na sastanak G20, mogli smo riješiti neke stvari

Foto: EPA

NA sastanku G20, na kojem je i ruski predstavnik Sergej Lavrov, britanski premijer Rishi Sunak je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo "podupirati Ukrajinu koliko god to bude potrebno".

Sunak je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina jer nije osobno došao na sastanak u Indoneziji. "Da je došao, mogli smo riješiti neke stvari", kazao je Sunak.

Sunak prvi put sudjeluje na sastanku G20 nakon što je prošli mjesec na poziciji britanskog premijera zamijenio Liz Truss, prenosi BBC.

Rat u Ukrajini nametnuo se kao glavna tema sastanka najvećih svjetskih država, koji se ovog tjedna održava na indonezijskom otoku Baliju.

Rusija kriva za sve goru ekonomsku situaciju u svijetu

Sunak je u govoru na zatvorenom sastanku konflikt u Ukrajini okrivio za sve gore ekonomsko stanje u svijetu. Kazao je da su rusko pretvaranje energenata u oružje energenata i izvoz hrane pogodili siromašne diljem svijeta. Dodao je i da zemlje ne bi trebale napadati svoje susjede te je Rusiju optužio za povredu osnovnih principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Najveći napredak koji Rusija sada može napraviti jest da ode iz Ukrajine i zaustavi ovaj barbarski rat", dodao je. 

Sergej Lavrov na ovom sastanku zastupa Rusiju, jednu od članica skupine G20, jer je Putin rekao da neće moći doći. 

Sudionicima se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je svjetske vođe zamolio da produlje UN-ov dogovor o izvozu sjemena, koji od subote više neće biti na snazi. Ovaj dogovor postignut je u srpnju, a Ukrajini je dozvolio izvoz milijuna tona sjemena preko sigurnih koridora u Crnom moru. Iz Rusije su u subotu rekli da za sada još nije bilo pregovora o produljivanju ovog dogovora. Rusija u zamjenu za dopuštanje ukrajinskog izvoza od Zapada traži ukidanje sankcija koje su Rusiji onemogućile izvoz hrane i gnojiva.

Sunak smatra da je Kina najveći izazov za UK

Sunak se tijekom sastanka osvrnuo i na Kinu, za koju kaže da Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja "sistemski izazov". Njegova prethodnica Liz Truss je u svojoj reviziji vanjske politike ovu zemlju planirala označiti kao prijetnju. Na novinarska pitanja o tome hoće li njegov stav prema Kini biti sličan njenom, Sunak je kazao: "Kina predstavlja sistemski izazov vrijednostima i interesima Ujedinjenog Kraljevstva, ona je najveća prijetnja našoj ekonomskoj sigurnosti."

"Mislim da je Kina nezaobilazna u svjetskom gospodarstvu. Bez nje nećemo moći riješiti svjetske probleme poput klimatskih promjena, javnog zdravstva, ali bez dijaloga s njom nećemo moći riješiti ni situaciju s Rusijom i Ukrajinom", zaključio je britanski premijer.

Pročitajte više