Britanski premijer želi učvrstiti veze s Bidenom

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Rishi Sunak rekao je da želi izgraditi bliske i iskrene odnose s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prigodom posjeta Washingtonu sljedećeg tjedna, do kojeg dolazi nakon naznaka napetosti u bilateralnim odnosima. Sunak bi trebao posjetiti glavni grad SAD-a u četvrtak i tamo razgovarati s političarima u Kongresu, čelnicima iz poslovnog svijeta, kao i s predsjednikom.

Sunaku je ovo prvi posjet SAD-u otkako je postao premijer

"Sjedinjene Države naš su najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se u svemu prvima okrećemo, od sigurnosti za naše ljude do rasta gospodarstva", rekao je Sunak u izjavi uoči prvog službenog posjeta Washingtonu otkako je postao premijer. "Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose s predsjednikom Sjedinjenih Država, svaki globalni problem mi ćemo rješavati zajedno", istaknuo je.

Britanija želi bolje odnose s Amerikom

Sunak i Biden trebali bi razgovarati o poboljšanju gospodarskih veza i nastavku vojne potpore za Ukrajinu u ratu s Rusijom. Ali neće biti riječi o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je ovoga tjedna Sunakov glasnogovornik.

London želi izgraditi bolje odnose s SAD-om nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Europske unije 2020. godine. U travnju je dužnosnik Bijele kuće opovrgnuo da je Biden protubritanski raspoložen, nakon što je proveo samo pola dana u Sjevernoj Irskoj, a nakon toga otputovao u Irsku gdje je boravio dva i pol dana.

Downing Street je priopćio da će Sunakov sastanak s Bidenom biti četvrti u četiri mjeseca, što predstavlja kontinuiraniji kontakt s američkim predsjednikom od bilo kojeg premijera proteklih godina.

Pročitajte više